ID preti i zove Balkance: Dođite ili ubijajte tu

Islamska država objavila je propagandni snimak kojim preti balkanskim zemljama i poziva muslimane sa Balkana da joj se pridruže ili pokrenu napade na Balkanu.

Izvor: B92, RTS, Vocativ.com
Podeli

Video-snimak, pod nazivom "Čast je u džihadu, poruka Balkancima", objavio je medija centar El Hadžat, propagandni centar formiran kako bi poruke islamista doprle do publike na Zapadu.

Na snimku koji traje nešto više od 22 minuta narator na engleskom jeziku govori o istoriji Balkana i muslimanskih zajednica u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, Makedoniji, Albaniji i drugim zemljama u regionu. Korišćeni su i arhivski materijali.

"Neka očekuju žestok odgovor"

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da svako ko želi da ugrozi Srbiju može da očekuje žestok odgovor.

"Nećemo dozvoliti da neko nad nama isprobava terorističke napade", rekao je Stefanović.

Kako je rekao, spotovi nisu iznenađenje i službe bezbednosti prate situaciju i preduzimaju mere da ne dođe do prelivanja terorizma i nestabilnosti iz regiona u Srbiju. Dodao je da je policija već upozoravala na opasnosti radikalizacije, pre svega mladih ljudi, i napomenuo da su neki od tih ljudi pod merama kontrole bezbednosnih službi.

Prikazani su pripadnici Islamske države koji su došli sa Balkana. Nekoliko boraca iz balkanskih zemalja pozivaju ostale muslimane da odu u Irak i Siriju, "gde mogu dostojanstveno i bezbedno da žive sa svojim porodicama".

Među identifikovanim islamistima su Abu Bilkis, poznat pod nadimkom Al Albani i Abu Mukatil, ili Al Kosovo, kao i Abu Muhamed el Bosni.

"Mnogi od vas žale se da ne mogu da puste bradu ili da nose nikab. Sada je vaša šansa, učinite hidžru (iseljenje)", poručio je jedan od boraca, Abu Muhamed el Bosni.

Poručio je gledaocima da "vrate film unazad, u poslednji rat u BiH".

Kao i u drugim propagandnim snimcima, džihadisti su onima koji ne mogu da emigriraju poručili da pokrenu napade protiv "diktatora na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji", kao i na njihove vojske.

"Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće... Ubijajte ih na svakom mestu i gde god stignete", poručili su džihadisti.

Ovaj snimak je znatno bolje produkcijski urađen od desetina prethodnih propagandnih materijala, koji su u prethodnih dvadesetak godina bili namenjeni balkanskim islamistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 529 idi na stranu