NS: Najmlađi patološki kockar ima 12 godina

Novi Sad -- Skoro polovina novosadskih učenika igra igre na sreću, pokazuju istraživanja Centra za prevenciju i odvikavanje od patološkog kockanja "Život nije igra".

Izvor: 021.rs
Podeli

Kako navode, najmlađi patološki kockar u Novom Sadu ima svega 12 godina.

Najpopularnije igre su sportska prognoza i "greb-greb", a prvo iskustvo sa kladionicom učenici su imali između 10. i 14. godine.

Psiholog Jasmina Leković ukazuje je na činjenicu da svaki treći učenik na velikom odmoru troši svoj novac od užine za igre na sreću.

"Po zakonu, distanca od škole do automat klubova i kladionica mora da bude najmanje 200 metara, međutim nisam sigurna koliko se taj zakon poštuje. Neke kladionice poštuju propise, pa ne dozvoljavaju maloletnicima da se klade, ali učenici koriste posrednike, starije drugove koji im uplaćuju tikete. Tako je bukvalno preko puta Osnovne škole "Branko Radičević" kladionica, a nešto malo niže i rulet sa aparatima", rekla je Lekovićeva.

Najčešći motiv za kockanje kod opšte populacije je zabava, dok patološki kockari igraju kako bi povećali svoj budžet. Više od trećine novosadskih učenika koji se patološki kockaju imalo je problema sa dugovanjima, izostancima iz škole i svađe sa bliskim osobama, a kako bi nastavili sa kockanjem, bavili su se i kriminalom - uglavnom krađama i prevarama.

"Broj učenika kockara dodatno raste pod uticajem roditelja i vršnjaka koji se kockaju. Deca uče po modelu, žele da pripadaju grupi i da se ponašaju kao i ostali, u suprotnom rizikuju da budu odbačeni. Mladi nisu svesni svog problema, a najčešće su pokretači njihovog odvikavanja od kockanja njihove majke. Mada, u poslednje vreme se javljaju i sami učenici kada postanu svesni problema koji imaju", istakla je Lekovićeva.

Istraživanje je obuhvatilo tri novosadske osnovne i srednje škole, a ispitanici su imali između 11 i 17 godina, piše 021.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 215 idi na stranu