Nacisti dobijali novčane beneficije

U izveštaju, koji je inicirala agencije AP, utvrđeno je da je američka Agencija za socijalnu zaštitu platila 20,2 miliona dolara nacističkim ratnim zločincima.

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2015.

21:38

Default images
Foto: Beta/AP

Agencija je novac dala u vidu beneficija za više od 130 osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca, S S čuvara i drugih, za koje postoji sumnja da su učestvovali u zločinima Trećeg rajha za vreme Drugog svetskog rata.

U izveštaju, koji će biti objavljen narednih dana, a u koji je AP imao uvid, upotrebljeni su podaci koje je preradio kompjuter i interni dosijei agencije da bi se napravila sveobuhvatna slika o ukupnom broju osumnjičenih nacista koji su dobili socijalnu pomoć i druge beneficije.

Agencija za socijalnu zaštitu prošle godine je odbila zahtev AP da dostavi te podatke, navodi AP.

Suma do koje se došlo u izveštaju daleko je veća nego što se ranije procenjivalo, a novac je uplaćivan od februara 1962. do januara ove godine, kada je stupio na snagu novi zakon nazvan "Akt bez socijalne pomoći za naciste".

Tada je prekinuto plaćanje penzije za četiri osobe.

U izveštaju se ne navode imena osumnjičenih nacista koji su primali novčane beneficije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: