Lokalni izbori - test za Vladu Italije

Više od dvadeset miliona Italijana glasa na regionalnim i opštinskim izborima koji su za šefa Vlade Matea Rencija test popularnosti.

Izvor: Beta/AFP

Nedelja, 31.05.2015.

21:20

Default images
Foto: Freeimages

Ovi izbori su za Rencijevog prethodnika, Silvi Berluskonija pitanje političkog opstanka.

U 19:00 sati odziv glasača je bio skoro 50% na opštinskim, i od 34% do 42% na regionalnim izborima, nekoliko procentnih poena više nego na sličnim izborima 2010. godine.

Glasanje traje jutros od 7:00 sati, a završava se večeras u 23:00 u sedam od 20 regiona Italije - Veneto, Ligurija, Toskana, Marke, Umbrija, Kampanija i Pulja, i u oko 750 opština, uključujući Veneciju, Mantovu i Agriđento.

Prvi rezultati se očekuju u ponedeljak ujutro, ali glasanje će se u ponedeljak nastaviti u opštinama na Siciliji i produžiti se drugim krugom 14. juna, dvuda gde to bude potrebno što su najverovatnije mesta u opštinama i guvernera Toskane.

To su prvi važni izbor od evropskih izbora na kojima je Demokratska stranka (PD, levica) Matea Rencija osvojila čak 40,1% glasova.

Iako je u subotu tvrdio da ovi lokalni izbori imaju "lokalni značaj", mladi šef vlade, zaokupljen sveobuhvatnim programom reformi koje su ga čak dovele u sukob s levim krilom stranke, videće da mu uticaj bledi.

Izbori su politički u velikoj konfuziji: PD je podeljena u Liguriji, a pred njom je jedinstvena desnica koja podržava kandidata koga podržavaju Forca Italija i anti-evropska i anti-imigrantska Liga za Sever.

Ali, Liga ima kandidata-disident u Venetu, a Forca Italija u Pulji.

Do sada je u pet od sedam regiona vlast imala levica, Veneto je predvodila Liga, a Kampaniju Forca Italija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: