Obeležen Dan belih traka

Na Trgu Krajine u centru Banjaluke grupa građana je obeležila "Dan belih traka" u znak sećanja na stradanje civila u Prijedoru 1992. godine.

Izvor: Beta

Nedelja, 31.05.2015.

23:50

Default images

Svi okupljeni bili su simbolično opasani belom trakom, aludirajući tako na 31. maj 1992. godine kada su srpske vlasti u Prijedoru naredile nesrpskom stanovništvu da nose bele trake oko ruke i da belim trakama obeleže svoje kuće.

"Današnju akciju će provesti obični građani, neki su uključeni u nevladine organizacije i inicijative, a neki nisu. Ovo je akcija običnih građana, kojom se želi vratiti dignitet i dostojanstvo žrtvi, ime i prezime, a ne njeno nacionalno opredeljenje", rekao je Srđan Šušnjica, jedan od učesnika akcije.

On je još naveo da se ovom akcijom želi ukazati da su ljudi stradali "u kampanji etničkog čišćenja, genocida i nacionalne homogenizacije" samo zato što nisu bili Srbi.

Šušnjica je kazao da o stradanju u Prijediru postoji obimna dokumentacija i svedočenja u Haškom tribunalu, izražavajući žaljenje što građani Banjaluke i dalje imaju ignorantski odnos prema tim dešavanjima.

Srpske vlasti u Prijedoru su 31. maja 1992. godine putem lokalnog radija izdale naredbu nesrpskom stanovništvu da obeleži svoje kuće belim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bele trake oko rukava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: