Lideri zemalja regiona doputovali u Portorož

Portorož -- Predsednici zemalja regiona doputovali su u Portorož, gde će sutra prisustvovati Samitu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni će na Samitu 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope sa najistaknutijim preduzetnicima i privrednicima razmatrati mogućnosti bolje regionalne saradnje, kao važnog faktora za stabilnost regiona, ali i podizanja konkurentnosti privreda u regionu.

Predsednik Slovenije Borut Pahor domaćin je neformalnog susreta i radne večere, kojoj prisustvuju hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, makedonski Đorđe Ivanov, crnogorski Filip Vujanović, kosovska predsednica Atifete Jahjaga i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Kao lični izaslanik predsednika Tomislava Nikolića na samitu će učestvovati ministar privrede Željko Sertić.

Očekuje se da ovogodišnji Samit 100, u organizaciji Udruženja menadžera Slovenije, okupi, kao i prethodnih godina, oko 180 najistaknutijih poslovnih lidera jugoistočne Evrope, koji će razgovarati o mogućim zajedničkim projektima u oblasti energetike, finansija, turizma, saobraćaja i infrastrukture, poljoprivrede i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Na Samitu 100 učestvovaće brojni ministri iz regiona, a iz Srbije je, osim Sertića, najavljena ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

Na regionalnom skupu u Portorožu učestvovaće i predstavnici Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija.

Komesar EU za transtport Violeta Bulc govoriće o "pametnom" transportu kao sredstvu za konkurentnu regionalnu ekonomiju, dok će predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer i generalni direktor EBRD-a za centralnu i istočnu Evropu Žan - Mark Peteršmit učestvovati na panelu na kojem će biti reči o 300 milijardi evra vrednom razvojnom projektu.

Ideje o tome kako unaprediti saradnju u regionu i eleminisati nepotrebne administrativne granice biće predstavljene na plenarnom panelu "Novi dogovor za novo doba", na kojem će govoriti predsednici država u regionu.

Posebna paznja tokom skupa u Portorožu biće posvećena ulozi "pametnih gradova" u regionu, koji mogu postati pokretači održivog rasta, a kako je najavljeno, gradonačelnici prestonica potpisaće deklaraciju o razumevanju kojom će se obavezati na rešenja pametnih gradova i razmenu iskustva i znanja.

Na posebnom panelu o ulozi pametnih gradova u razvoju nacionalnih privreda govoriće gradonačelnici Ljubljane Zoran Janković, Sarajeva Ivo Komšić, Zagreba Milan Bandić, Podgorice Slavoljub Stijepović i generalni menadžer IBM-a za "pametne gradove" Majkl Dikson.

Potpredsednica vlade Kori Udovički obratiće se na plenarnom ministarskom panelu “Kako pretvoriti kreativnost u poslovanju u uspešnu realnost”, na kojem će učestvovati i potpredsednik Vlade Makedonije zadužen za ekonomska pitanja Vladimir Peševski i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije u Vladi Slovenije Zdravko Počivalšek.

Na okruglim stolovima, grupisanim prema ekonomskim sektorima, razgovaraće se o preprekama i mogućnostima unapređenja saradnje u regionu o čemu će, između ostalih, govoriti i predsednik Uprave Atlantik grupe Emil Tedeski, predsednik Atlas Grupe Duško Knežević, potpredsednik Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

Tanjug je, pored medijskih kuća iz Slovenije i Hrvatske, medijski pokrovitelj Samita.

Prvi Samit 100 organizovan je 2011. godine u Srbiji, drugi u Crnoj Gori, treći u Hrvatskoj, a svi dosad održani skupovi su za pokrovitelje imali predsednike zemlje domaćina.

Samit 100 biznis lidera inicijativa je koju su 2011. godine pokrenuli Srpska asocijacija menadžera, Hrvatska udruga poslodavaca i Združenje managerjev Slovenije, a ubrzo joj je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore.

Pahor nije zabrnut zbog nedolaska Nikolića

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je , uoči Samita 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope u Portorožu, da nije zabrinut zbog nedolaska predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Albanije Bujara Nišanija na taj skup.

"Vrlo je značajno da se većina zvaničnika odazvala mom neformalnom pozivu", rekao je za slovenačku televiziju Pahor, koji je večeras u Portorožu na neformalnoj večeri okupio predsednike Hrvatske, Crne Gore, BiH, Kosova i Makedonije.

Pahor je najavio da će se u sredu sastati sa predsednikom Srbije, navodeći da je Nikolić potvrdio da će sledeće nedelje doći na skup predsednika u Crnoj Gori, u okviru političkog procesa Brdo-Brioni vraćanja i jačanja političkog poverenja izmedju država, što je predmet i konferencije u Portorožu, prenela je Hina.

Predsednici zemalja regiona doputovali su u Portorož, gde će sutra na Samitu 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope sa najistaknutijim preduzetnicima i privrednicima razmatrati mogućnosti bolje regionalne saradnje, kao važnog faktora za stabilnost regiona, ali i podizanja konkurentnosti privreda u regionu.

Kao lični izaslanik predsednika Tomislava Nikolića, na samitu će učestvovati ministar privrede Željko Sertić.

strana 1 od 117 idi na stranu