Pusićeva će se kandidovati za UN

Zagreb -- Hrvatska ministarka inostranih i evropskih poslova Vesna Pusić potvrdila je u intervjuu listu "Indipendent" da će se kandidovati za generalnog sekretara UN.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Kandidovaću se", potvrdila je ona listu, prenela je Hina.

"Velika je čast za mene da budem deo procesa", rekla je Pusićeva za list koji ocenjuje da ona ima "pristojne izglede" za to mesto na kome treba naslediti Ban Ki-muna kada mu u decembru istekne mandat.

Generalnog sekretara UN imenuje Generalna skupština na preporuku Saveta bezbednosti.

Neformalna praksa regionalnih rotacija pokazuje da bi novi šef UN trebalo da bude iz Istočne Evrope. Istovremeno, raste podrške da na to mesto dođe žena.

Proces je počeo prošle godine kada je glavnu direktorku UNESCO Irinu Bokovu kandidovala Bugarska, ali porodične veze sa komunističkim elitama ne idu joj u prilog.

Uz to, kriza u Ukrajini učiniće da teže bude pronađen kompromisni kandidat iz istočne Evrope, s obzirom na veto na koji ima pravo pet članica SB UN - SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija.

Ako bi Savet bezbednosti birao izvan Istočne Evrope, bivša novozelandska premijerka Helen Klark, administratorka Programa za razvoj UN, ima odlične šanse za mesto generalnog sekretara UN, navela je hrvtaska novinska agencija.

S obzirom na činjenicu da su i Bokova i Klarkovas već unutar struktura UN, Pusićeva u tom smislu ima manje izgleda, naveo je list.

Region

Obeležen Dan belih traka

Banja Luka -- Na Trgu Krajine u centru Banjaluke grupa građana je obeležila "Dan belih traka" u znak sećanja na stradanje civila u Prijedoru 1992. godine.

Region nedelja 31.05. 23:50 Komentara: 1

Josipović osniva novu stranku

Zagreb -- U Zagrebu je počela osnivačka skupština nove političke stranke "Naprijed Hrvatska-progresivni savez": Među osnivačima je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović

Region nedelja 31.05. 13:33 Komentara: 4
strana 1 od 117 idi na stranu