"Srbija neće postati plen terorista"

Beograd -- Srpska policija neće dozvoliti da Srbija postane plen terorista, a njeni građani nebezbedni- naš odgovor biće snažan i beskompromisan,rekao je ministar policije

Izvor: Tanjug
Podeli

"Nećemo dozvoliti nasilje i rušenje naših vrednosti", rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na svečanosti povodom obeležavanja Dana policije kojoj je prisustvovao i srpski premijer Aleksandar Vučić.

Čestitajući Dan policije pripadnicima svim policijskih jedinica i svim zaposlenima, Stefanović je poručio da je srpska policija u proteklom vremenu pokazala da se kriminal u našoj zemlji više ne isplati, da su razotkriveni narko karteli, trgovci ljudima, ali i počinioci velikih zločina.

"Nedavni događaji u Zvorniku i u Kumanovu pokazuju da region Zapadnog Balkana postaje sve primamljiviji kako za radikalicaziju mladih tako i za radikalizaciju terorističkih napada", rekao je ministar policije.

To, dodao je, predstavlja ozbiljnu pretnju demokratskim načelima i osnovnim ljudskim pravima, a našim građanima uliva strah i strepljnju.

To je, kazao je, za Srbiju signal upozorenja da mora biti obazrivija i pripremljenija za potencijalne izazove.

"Teroristički napadi su naneli neprocenjivu štetu susedima, za nas su upozorenje", rekao je Stefanović I dodao da Srbija nije čekala i spremna je za sve pretnje.

Srpska policija neće dozvoliti da njeni građani budu "nebezbedni da ova zemlja postane plen terorista, naveo je i poručio da će Srbija odgovoriti "snažno i beskompromisno".

Stefanović je kazao da je najvažniji cilj srpske policije sigurnost građana Srbije i da je to, kako je rekao, obaveza sa kojom se budi svakog jutra.

Podsetio je da se policija Srbije svih ovih godina menjala i usavršavala, ali i da su mnogi njeni pripadnici u to ugradili najdragocenije - svoje živote.

Ministar je podsetio i na vodenu stihiju koja je prošlog maja zadesila zemlju kada su, sve policijske jedinice bile u prvim redovima, dok su “neki samo posmatrali i iz prikrajka kritikovali”.

“Narod uvek može da računa na svoju policiju”, kazao je Stefanović istakavši da su pred njom nova naprezanja, nova očekivanja i zadaci koje je postavila Vlada Srbije, a koje treba ispuniti.

Uz posebnu zahvalnost premijeru Vučiću zbog ogromne podrške ministarstvu, Stefanović je najavio novi proces modernizacije koji će policiju učiniti efikasnijom a zemllju sigurnijom.

Jer, kako je rekao, protivnik nema lice - nekada je to najveća borba sa nama samima, sa lošim navikama i lošom praksom.

To je stalna borba protiv korupcije, za državu, za narod, borba i za danas i sutra. Ta borba počiva na pravima, zakonima i pravdi. U više od hiljadu otkrivenih dela korucpije pripadnici policije ostvarili su rezultat. Kriminal u Srbiji gubi bitku i u stalnom je padu. Pljačkanje se u Srbiji više ne isplati”, rekao je Stefanović.

Srpska policija je sačuvala integritet, suočavala se sa raznim izazivama - od privrednog kriminala do razbojništava, preko zloupotrebe funkcija i šverca do remećenja javnog reda i mira.

Razobličeni su, podsetio je Stefanović, kanali trgovine ljudima, osujećene manipulacije sa migrantima koji preko Srbije hrle ka severu, povećane su zaplene narkotika, a najveći trgovci su privedeni pravdi.

Činimo sve da drogu sklonimo sa naših ulica, van domašaja mladih, istakao je Stefanović i dodao da je srpska policija uspela da pokaže da je pouzdan partner protiv najvećih dilera i u međunarodnoj saradnji.

Ministar je podsetio i na najbolnije zločine, koji su potresali javnost, kao što je slučaj preteškog ubistva Tijane Jurić, Luke Jovanovića, Ivane Podrašičić, ali i otmica male Maše.

Srbija i njena policija, naglasio je, neće dozvoliti da otimaju decu na ulici, neće dozvoliti ni nasilje nad ženama, a neće biti spokojni ni oni koji su opljačkali državu ni narko karteli koji pokušavaju da ruše našu budućnost, jer će ih susresti ruka zakona.

Stefanović je poručio da srpska policija neće i ne sme dozvoliti da se teroristički i radikalni ideološki pokreti predstavljaju kao bocri za slobodu ili oslobodilačke vojske koje će destrukcijom i zastrašivanjem ugrožavati mir i bezbednost građana.

strana 1 od 211 idi na stranu