"I Srbija i SAD znaju svoje pozicije"

Premijer Srbije Aleksandar Vućić sutra putuje u posetu SAD iako je stigla informacija da je najstariji sin potpredsednika SAD Džozefa Bajdena preminuo.

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2015.

20:15

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Ta informacija je u jednom trenutku dovela do nedoumice da li će posete biti.

Odlazak je ipak izvestan a kako je saopšteno iz Vlade premijer Vucic će se sa potpredsednikom Bajdenom sastati drugog dana posete, u Beloj kući.

Jednonedeljna naporna, ali kako se očekuje i uspešna poseta, počinje sutra. Vučić će obići veliki broj američkih kompanija počev od Dženeral elektrika, Friporta, NCR-a i svih kompanija koje su ulagale ili planiraju da ulože u Srbiju.

Srpskog premijera u Vašingtonu dočekaće senator Mekejn, pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland i potpredsednik SAD-a Džozef Bajden.

Teme koje dugo opterećuju odnos dve zemlje je paljenje američke ambasade i slučaj braće Bitići, a anlitičari ocenjuju da će se o tome svakako razgovarati ali da ova poseta neće biti posvećena samo tim temama.

Spoljnopolitički analitičar Milan Mišić naveo je da je glavni spor ove dve zemlje oko Kosova.

“Poseta svakako nije posvećena slučaju braće Bitići. Ono što treba imati u vidu je i da Srbija i Amerika znaju svoje pozicije. Glavni spor je oko Kosova, za Ameriku je to resena stvar”, naglasio je Mišić.

Jedna od pretpostavki je da će glavna tema ipak biti obezbeđivanje američke podrške Srbiji na putu ka Evropskoj Uniji.

Bivši dopisnik iz Vašingtona Momčilo Pantelić naveo je da bi SAD mogle da budu podrška za pridruženje Srbije u EU.

“U čemu bi ta podrška mogla da se sastoji je da iz ovih razgovora SAD postanu uvereni da smo mi na odlučnom putu ka zapadu i da se eventualno otvore neka poglavlja o pridruživanju do kraja godine, to bi bila najveća dobit, uz privredne aranžmane koji su najavljeni”, izjavio je on.

Posetu SAD-u prokomentarisali su i diplomatski zvaničnici u Briselu, napomenuvši da SAD mogu snažnije podupreti pregovore Srbije o članstvu u EU i verovatno doprineti tome da se prevaziđu, za Beograd, neopravdane prepreke za otvaranje poglavlja u tim pregovorima. A U izjavi za novosadski dnevnik bivši šef diplomatije Ivan Mrkić zjavio je da će predstojeća posetom, ojačati odnose sa Vašingtonom i dodao da taj premijerov put i poslednja dešavanja u vezi sa gasom ne udaljavaju Srbiju od Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: