DS: Postupak za izbor direktora nezakonit

Novosadski odbor DS upozorio je da je postupak izbora direktora u javnim preduzećima u Novom Sadu sproveden na nezakonit i nelegitiman način.

Izvor: Beta

Nedelja, 31.05.2015.

18:29

Default images

Odbor je zatražio da izbor bude poništen i ponovljen.

DS je u saopštenju navela da odbornička većina u Skupštini grada Novog Sada nije odredila čak ni formalne kriterijume za rangiranje kandidata koji su se prijavili na konkurs.

Kako se navodi, predsednica gradske Komisije za imenovanja uopšte nije došla na skupštinsku sednicu na kojoj se odlučivalo o izboru direktora i koja je održana u petak.

"Ona je bila dužna da obrazloži predlog odluke o imenovanjima, odnosno objasni odbornicima po kojim kriterijumima su kandidati ocenjeni i po čemu su predloženi kandidati bolji od ostalih koji su se prijavili", piše u saopštenju.

DS je ocenila da su tačke dnevnog reda na kojim se odlučivalo o direktorima iz taktičkih razloga ostavljene za kraj sednice, kako bi javnost na kraju dana i maratonske rasprave lakše prihvatla izabrane kandidate.

"Javnost je tako lakše prihvatila neprihvatljivu činjenicu da na nameštenim konkursima u režiji Miloša Vučevića i Srpske napredne stranke jedan analfabeta ima više bodova od doktora nauka, a da jedan matematičar bez radnog iskustva dobija prednost u odnosu na magistra koji je tom istom početniku predavao na fakultetu", piše u saopštenju.

DS je dodao da je izbor direktora Gradskog zelenila takođe nezakonit, jer je izabran čovek koji uopšte nema stručne kvalifikacije tražene u tada važećem statutu tog preduzeća, koji je nakon raspisivanja konkursa promenjen da bi uslovi bili "upodobiljeni s diplomom unapred poznatog pobednika".

"Da nije tako, ne bi gradska vlast na poslednjoj sednici na brzinu menjala statut Kulturnog centra Novog Sada i u uslove za izbor direktora te institucije unela završen Filozofski fakultet koji, gle čuda, ima novi vršilac dužnosti direktora Centra", dodao je DS.

Na sednici su izabrani direktori preduzeća Urbanizam, Lisje, Put, Toplana, Gradsko zelenilo, Vodovod i kanalizacija, GSP, kao i Pozorišta mladih.

SNS: Neozbiljno je da DS govori o konkursima

Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu saopštio je da je "u najmanju ruku" neozbiljno od novosadskih demokrata da pričaju o nameštenim konkursima, jer je, kako tvrde, njihov mandat bio obeležen nameštenim konkursima, tenderima, sistematizacijama i izmišljanjem nepotrebnih radnih mesta i funkcija.

Demokrate, kako navodi SNS, veruju u to da 100 puta ponovljena laž postaje istina, pa "ko o čemu, demokrate o konkursima".

"'Drage' demokrate svi znamo da ko laže taj i krade, stoga bi bilo dobro da odgovorite gradjanima gde je sav onaj novac iz fondova i Razvojne banke Vojvodine, to je ono što gradjani treba da znaju, to je ono što gradjane interesuje", poručili su naprednjaci u saopštenju.

Demokrate su ranije danas saopštile da postupak izbora direktora u javnim preduzećima u Novom Sadu mora biti poništen i ponovljen tvrdeći da je sproveden je na nezakonit i nelegitiman način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: