Balkanska narko mafija: Koga hapse, a koga ne?

Portugalska policija zaplenila je 1,15 tona kokaina, koji je kriminalna grupa iz Srbije švercovala između Kariba i Evrope. Uhapšena su četvorica Srba i Nemac.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

16:06

Default images
Foto: Gettyimages (Ilustracija)

Više od tone kokaina 15 dana je plovilo na jedrenjaku pod američkom zastavom sve do ostrva Fajal u Azorskom arhipelagu.

Drogu vrednu više od 70 miliona evra, skrivenu na četiri mesta u središnjem delu jahte pratila su četvorica državljanina Srbije i jedan Nemac stari između 29 i 54 godine.

Novinar Stevan Dojčinović, autor knjige o Šaričevom klanu, kaže da još ne znamo da li se radi o ostacima te razbijene mafijaške grupe.

"To je bio da kažemo sindikat ili više tih kriminalnih grupa. Sada su neke od njih u toj akciji uništene, a neke su nastavile da funkcionišu. Ali isto u vreme Šarića bilo je još grupa iz našeg regiona koje su se bavile distribucijom kokaina, međunarodnoj, tako da Šarić u to vreme nije bio jedini koji je švercovao kokain", kaže Dojčinović.

"Simptomatično da se svi iz te grupe nalaze na slobodi i čekaju pravosnažnu presudu osim samog Šarića. Postoje neki naši državljani iz te grupe koji su u bekstvu, koji su zauzimali vrlo važne pozicije. Čovek za kojeg se prema optužnici kaže da je prvi iza Šarića - on je u bekstvu", navodi novinar "Blica", Vuk Cvijić.

Balkanska narko mafija je u poslednjoj deceniji značajno ojačala. Pre samo desetak dana u zajedničkoj akciji srpske, španske i hrvatske policije zaplenjena je 1,1 tona kokaina na jahti u španskim vodama i tom prilikom uhapšeni su jedan srpski državljanin i dva Hrvata.

"Njih generalno međunarodno gledaju kao jednu ekipu. ugavnom ih zovu Jugosloveni. Znam kad sam intervjuisao policajca u Južnoj Americi oni ih zovu grupe iz Jugoslavije. Ja mislim čak i Bugare računaju u tu ekipu", kaže Dojčinović. "Kokain koji oni prenose je za evropsko tržište, ne za naše. Balkan je više poznatiji po pranju novca, odnosno taj novac koji se zaradi u Evropi uglavnom ulažu nazad kući", dodaje on.

Zbog toga je uloga srpske policije i tužilaštva ključna za međunarodne istrage.

"Naši mogu da prate naše, da imaju neke dosijee, stranci prate njihove i onda se ti podaci ukrštaju i tako dolazimo do nekih rezultata", objašnjava Cvijić.

Iako je poslednja zaplena kokaina deo "veće međunarodne policijske operacije" naši sagovornici ističu da nisu usledlila nova hapšenja. Iza rešetaka su samo manji igrači - prenosioci droge, dok van domašaja zakona ostaju glavešine novih narko klanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: