Bumbaširević ostaje rektor UB

Rektoru Univerziteta u Beogradu Vladimiru Bumbašireviću poveren je još jedan mandat za čelnu poziciju vodeće visokoškolske ustanove u regionu.

Izvor: Beta

Petak, 29.05.2015.

15:35

Default images
Foto: Thinkstock

Profesor Bumbaširević izabran je na sednici Saveta UB i za njega su glasala 24 člana Saveta od prisutnih 25 članova. Bio je jedini kandidat.

Savet ima 33 člana, a Bumbaširević je izabran za period od 2015. do 2018.

Pre glasanja, Bumbaširević je u obraćanju članovima Saveta rekao da su u poslednjih deset godina učinjeni brojni napori ka boljem pozicioniranju i rangiranju BU na svetskim rang-listama.

"Tokom poslednje decenije beogradski Bniverzitet postigao je značajne rezultate, a predstoji dalje unapređenje u svim oblastima", kazao je rektor.

On je precizirao da će osnovni pravci u delovanju BU biti organizacija Unverziteta, nastava, stvaranje i prenošenje novih znanja.

Bumbaširević je podsetio da nema zajedničkog pravilnika o doktorskim studijama i da bi trebalo ubrzati izdavanje diploma, a kao jedan od problema istakao finansiraje univerziteta i istraživanja.

"I u teškim uslovima možemo da postignemo dobre rezultate", rekao je rektor, ali i ukazao na to da, ukoliko ti teški uslovi dugo traju, to može loše da utiče na Univerzitet.

Na današnjoj sednici Saveta BU za prorektore su izabrani redovni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Ivanka Popović, redovni profesor Farmaceutskog fakulteta Nada Kovačević, redovni profesor Hemijskog fakulteta Živoslav Tešić i redovni profesor Filološkog fakulteta Živan Lazović. I njihov mandat je tri godine.

Savet Univerziteta u Beogradu ima 33 člana, a današnjoj sednici na kojoj se biralo rukovodstvo BU nisu prisustvovali predstavnici osnivača: ministri Zorana Mihajlović, Zlatibor Lončar, Nikola Selaković, kao ni savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić.

Savetu je danas predsedavao profesor Petar Škundrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: