Bumbaširević ostaje rektor UB

Beograd -- Rektoru Univerziteta u Beogradu Vladimiru Bumbašireviću poveren je još jedan mandat za čelnu poziciju vodeće visokoškolske ustanove u regionu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Profesor Bumbaširević izabran je na sednici Saveta UB i za njega su glasala 24 člana Saveta od prisutnih 25 članova. Bio je jedini kandidat.

Savet ima 33 člana, a Bumbaširević je izabran za period od 2015. do 2018.

Pre glasanja, Bumbaširević je u obraćanju članovima Saveta rekao da su u poslednjih deset godina učinjeni brojni napori ka boljem pozicioniranju i rangiranju BU na svetskim rang-listama.

"Tokom poslednje decenije beogradski Bniverzitet postigao je značajne rezultate, a predstoji dalje unapređenje u svim oblastima", kazao je rektor.

On je precizirao da će osnovni pravci u delovanju BU biti organizacija Unverziteta, nastava, stvaranje i prenošenje novih znanja.

Bumbaširević je podsetio da nema zajedničkog pravilnika o doktorskim studijama i da bi trebalo ubrzati izdavanje diploma, a kao jedan od problema istakao finansiraje univerziteta i istraživanja.

"I u teškim uslovima možemo da postignemo dobre rezultate", rekao je rektor, ali i ukazao na to da, ukoliko ti teški uslovi dugo traju, to može loše da utiče na Univerzitet.

Na današnjoj sednici Saveta BU za prorektore su izabrani redovni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Ivanka Popović, redovni profesor Farmaceutskog fakulteta Nada Kovačević, redovni profesor Hemijskog fakulteta Živoslav Tešić i redovni profesor Filološkog fakulteta Živan Lazović. I njihov mandat je tri godine.

Savet Univerziteta u Beogradu ima 33 člana, a današnjoj sednici na kojoj se biralo rukovodstvo BU nisu prisustvovali predstavnici osnivača: ministri Zorana Mihajlović, Zlatibor Lončar, Nikola Selaković, kao ni savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić.

Savetu je danas predsedavao profesor Petar Škundrić.

strana 1 od 211 idi na stranu