250 km od BG: Nekad srpsko, sada selo džihadista

Ošve -- Nekada srpsko selo Ošve nadomak Maglaja u BiH sada je jedno od najjačih uporišta vehabija, a u selu se često čuju pucnji, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

U odnosu na broj stanovnika, ovo selo dalo je najviše boraca Islamske države. Iz ovog mesta, koje je svega 250 kilometara daleko od Beograda, u Siriju je otišlo 12 džihadista, od kojih je pet tamo i poginulo.

Dok obaveštajne agencije SIPA i OSA pojačavaju prismotru nad Ošvama, proveravajući da li su tačne informacije da vehabije imaju podršku određenih policijskih krugova Zeničko-dobojskog kantona, meštani Ošava, ali i stručnjaci za bezbednost ukazuju da je ovo mesto jezgro ekstremizma i poligon za obuku terorista.

Ovo nekada čisto srpsko selo, naseljavanjem vehabija, postalo je jedno od najtvrđih uporišta džihadista u BiH.

Jedan od onih koji je pre rata živeo u ovom mestu, pet kilometara udaljenom od Maglaja, novinar Zdravko Todorović, danas je zaposlen u Informativnoj službi "Železnica RS".

“Poslednji put kada sam bio rekli su mi da u svega šest kuća živi poneki stanovnik, ali i da stižu neki novi ljudi koji formiraju svoju zajednicu“, kaže Todorović, misleći na vehabije.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma i ratni načelnik opštine Maglaj, koja se graniči sa Ošvama, kaže za "Novosti" da selo, kao svojevrsni karantin i mesto za obuku vehabija nije slučajno odabrano.

“Ošve imaju odličan geografski položaj. Tu su šume, pa Velika Planina i brdo Klanci i idealno je mesto za obuku vehabija. U samom selu je desetak kuća, a tri su naseljene. Džihadisti dolaze na samo nekoliko dana dok ne prođu obuku i nastavljaju dalje“, ističe Galijašević.

On napominje da je neformalni vođa vehabija u Ošvama Izet Hadžić Žara, inače zamenik Nusreta Imamovića iz Gornje Maoče, vođe vehabijskog pokreta u BiH. Ovaj radikalni islamista već godinu dana je u Siriji.

Da se u Ošvama spremaju opasne stvari potvrdio je za "Novosti" i Savo Jović rodom iz tog sela.

“Lično sam čuo pucnje iz automatskog naoružanja i to pojedinačne, što je trajalo pola sata“, kaže Savo, i dodaje da je paljba koju je čuo dolazila iz pravca zabačenog područja i puta koji vodi prema Novom Šeheru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu