Dojčinoviću nagrada za serijal o Šariću

Podgorica -- Novinarski tim iz Južne Afrike koji je razotkrio elitnu jedinicu koja je ubila desetine ljudi dobio je Međunarodnu novinarsku nagradu Fondacije Duško Jovanović.

Izvor: Beta
Podeli

Nagrada za istraživačko novinarstvo je ustanovljena u znak sećanja na urednika podgoričkog “Dana”, ubijenog na današnji dan pre jedanaest godina.

Druga nagrada pripala je novinaru iz Srbije, Stevanu Dojčinoviću, a treća nagrada egipatskom novinaru Ahmedu El Šamiju, saopštio je predsednik žirija, urednik beogradske televizije B92, Veran Matić.

Ekipi od tri novinara iz Južne Afrike, na čelu sa Stefanom Hofstaterom pripalo je 10.000 evra za seriju tekstova o elitnim detektivskim jedinicama.

Knjiga novinara Stevana Dojčinovića ”Šarić - Kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu“, u izdanju Samizdata B92 i Organized Crime and Corruption Project (OCCRP), opisuje kako su tekle kokainske operacije, kako se prao novac, kako su kriminalci nalazili veze u politici i policiji, kako su tekle istrage i šta tužilaštvo ima protiv Darka Šarića. Knjigu možete kupiti u većini knjižara u zemlji ili naručiti na sajtu izdavača.

Dojčinović je nagrađen sa 6.000 evra za serijal o balkanskom kokainskom kartelu “Šarić”, dok je El Šamiju pripalo 4.000 evra za tekstove o silovanju i seksualnom uznemiravanju u porodici.

Članovi žirija su bili hrvatski novinar Berislav Jelinić, novinar iz BiH Željko Kopanja, glavni urednik “Dana” Mladen Milutinović i urednik u podgoričkom listu Nikola Marković.

Nagrada se dodeljuje svake četvrte godine, a nagradni fond iznosi 20.000 evra. Na ovogodišnji konkurs dostavljeno je 47 radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 211 idi na stranu