Skidanje table Aćifa-biće posledica

Beograd -- Lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovio je više puta da će onaj ko odluči da skloni tablu Aćif-efendije snositi odgovornost.

Izvor: B92
Podeli

On je u Kažiprstu na TV B92 rekao da je reč o odgovornosti za posledice, ali nije objasnio o kakvim je posledicama reč.

Govoreći o nedavnoj rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića i pokrenutom postupku u slučaju Aćif-efendije, komandantu Novog Pazara u Drugom svetskom ratu, koji je učestvovao u progonu nekoliko hiljada Srba i Bošnjaka, Ugljanin je rekao da se ta dvojica ljudi ne mogu porediti.

"Ne možemo praviti paralelu između Draže Mihailovića, koji je planirao i sproveo zločin, i nekog ko je sprečio četnike da upadnu i sprovedu zločin", kazao je Ugljanin.

Na konstataciju da je Aćif-efendija dobio nemačko odlikovanje, lider SDA je kratko prokomentarisao: "Ja ne verujem u to odlikovanje".

Ugljanin je rekao i: "Pitam se kome je trebalo da u ovo vreme otvara ta pitanja i rehabilitaciju Draže i Aćif-efendije".

On je ponovio da je Aćif-efendija sprečio zločin i da su na tom prostoru očuvani sasvim dobri međunacionalni osnovi, te se zbog toga nije bunio kada je 2012. godine postavljena tabla Aćif-efendiji.

On smatra da je povodom toga potrebno slušati mlade.

"Ovo što mi radimo je ono što je predviđeno Ustavom i zakonima da se sačuva nacionalni identitet mladih i da se sačuva multinacionalnost Srbije, koja je kao jedan buket iz kojeg kada bi jedan cvet nestao buket ne bi valjao."

Ugljanin uklanjanje završetaka -ić i -vić iz prezimena Bošnjaka objašnjava kao "jedan od vidova zaštite od asimilacije Bošnjaka i lično pravo svakog pojedinca".

"Smatram da treba da omogućimo ljudima da rade ono na šta imaju pravo."

O svojoj izjavi da je "srpska država šovinistička tvorevina" kaže da se odnosila na to što se sve dobro pripisuje jednom narodu - srpskom: spska vlada, srpska skupština, Srbijavode, Srbijašume...

"Ja sam predlagao da se ne piše srpsko državljanstvo nego državljanstvo Republike Srbije", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 191 idi na stranu