"Žene u NP se ne osećaju bezbedno"

Novi Pazar -- Žene u Novom Pazaru se ne osećaju dovoljno bezbedno, a mlade devojke su izložene seksualnom uznemiravanju, uvredama i dobacivanjima na ulici.

Izvor: Tanjug
Podeli

To su rezultati istraživanja objavljenog u publikaciji "(Ne)bezbedne u javnom prostoru" koja je predstavljena u Novom Pazaru.

Publikacija, čiji je autor Aurelija Đan, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je i organizovao okrugli sto na temu bezbednosti žena, ima za cilj da omogući uvid u faktore koji najčešće doprinose osećaju nebezbednosti žena u Novom Pazaru i predloži načine i mere poboljšanja njihove bezbednosti.

Žene u Novom Pazaru koriste razne taktike kako bi se osećale bezbednije dok se šetaju gradom, rekla je Đan, dodajući da se one, kad izađu na ulicu, ne osećaju bezbedno iz mnogo razloga, a jedan od njih je seksualno uznemiravanje i dobacivanje, što ih sprečava da se slobodno kreće gradom.

Govoreći o glavnim izvorima nebezbednosti žena u javnom prostoru u Novom Pazaru predsednica Udruženja samohranih roditelja "Zajedno" Alma Junis je rekla da se to udruženje bavi socijalno ugrožnim kategorijama, a da su istraživanja pokazala da su upravo te kategorije najvise izložene nasilju i da se ne osećaju bezbedno ne samo u javnim prostorima, nego i u porodicama i šire.

Svaki kraj Srbije ima svoje specifičnosti i žene drugačije percipiraju bezbednost, a istraživanje je pokazalo da se žene u Novom Pazaru ne osećaju bezbedno i da se one, obzirom da je ovo ipak patrijahalna sredina, same namerno uklapaju u neke obrasce određenog ponašanja kako bi se zaštitile, napomenula je ona.

"Ono čemu su najviše i najčešće izložene mlade devojke su uvrede, dobacivanja, a štite se tako što se oblače po određenim normama kako bi sprecile da budu izložene verbalnom nasilju na ulicama", rekla je Junis.

Devojkama je, kako su rekle, potrebno podizanje svesti i jačanje samopouzdanja kako bi mogle da "pokažu zube" i odbrane se od muškog nasilja, objasnila je ona.

Junis je ocenila da istitucije koje su zadužene da brinu o bezbednosti žena ne rade dovoljno i da se one, u većini slučajeva, u Novom Pazaru same brinu o svojoj bezbednosti.

Komentarišući navode da žene nemaju poverenje u policiju u Novom Pazaru, pomoćnik gradonačelnika i predsednik lokalnog Saveta za bezbednost Hajrudin Hajrović je rekao da je u pitanju specifična sredina u kojoj postoje mnogi problemi i rizici.

"Savet za bezbednost se trudi da probleme identifikuje, odredi prioritete delovanje i zajednički sa NVO i lokalnim institucijama stvori jedno bezbedno okruženje kako za ekonomski razvoj, tako i za normalan život", rekao je Hajrović, dodajući da je Savet za za dve godine održao osam sednica.

Skup u Novom Pazaru organizovan je u okviru istraživanja "Procena bezbednosti žena u Novom Pazaru" koje je podržala Ambasada Švajcarske u Beogradu.

Društvo

strana 1 od 211 idi na stranu