O muslimanima izvučeno iz konteksta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da u Srbiji postoji potpuna sloboda medija i da svaki medij ima pravo da iznosi kritike na njegov račun.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Postoji potpuna sloboda medija u Srbiji, naravno da uvek može bolje i ja ću učiniti sve da to omogućim. Svako može mene da kritikuje kad hoće i u bilo kojoj medijskoj kući, nema nikakvih problema", rekao je Vučić u emisiji "Global konversejšen" na kanalu Juronjuz.

Vučić je, upitan kako bi uporedio stanje u medijima sad i u vreme kad je bio ministar informisanja, Vučić je rekao da je lako reći nešto protiv njega po tom pitanju, ali da u Srbiji postoji puna sloboda medija.

Na konstataciju voditeljke da se u izveštaju o napretku Srbije izražava zabrinutost o slobodi izražavanja, kao i da je Srbija pala na svetskoj rang listi slobode medija za 13 mesta, Vučić je rekao da je Srbija usvojila tri medijska zakona koja su usklađena sa evropskim zakonodavstvom.

"Uvek sam spreman da čujem sve njihove primedbe, sve vaše primedbe i da uspostavimo još bolje uslove za medije, toga se ne plašim uopšte", rekao je Vučić.

Upitan kako se oseća, odnosno da li se stidi toga što je bio ministar informisanja u vreme Slobodana Miloševića, Vučić je rekao da se oseća "nelagodno" zbog Zakona o informisanju koji je tad predložio.

"To je bio veoma glup zakon o informisanju i ja sam to prizao svom narodu", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je navodna njegova izjava "Za svakog ubijenog Srbina stotinu muslimana" izvučena iz konteksta.

"Imao sam mnogo glupih izjava, ali ta je apsolutno izvučena iz konteksta", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da Srbija čini sve kako bi ostala čvrsto na svom putu ka Evropskoj uniji i ispunila sve svoje obaveze.

On je u emisiji "Global konversejšen" na kanalu Juronjuz, odgovarajući na pitanja šta misli kada će Srbija ući u Uniju, naglasio da se ne radi o vremenu već o sadržini.

Vučić je ukazao da među građanima Srbije, za razliku od umora od proširenja u EU, postoji zamor od strpljenja.

"Ja sam uvek iskren i ništa ne krijem, a postoje mnogi političari u regionu koji laskaju zvaničnicima EU, a ja govorim ono što mislim. Ako govorite o zamoru od proširenja onda postoji i zamor od strpljenja", rekao je on.

Vučić ističe da je Srbija uložila puno napora, energije i vremena i političke snage u taj proces, započela teške ekonomske reforme, postigla puno u dijalogu sa kosovskim Albancima.

"A onda vidite, a niste čak ni poštovani na način, ne kako očekujete, već kako mislite da bi bilo normalno", istakao je Vučić u emisiji koja je snimana u Beogradu.

Govoreći o procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, on je rekao da je postignuto puno, iako to za Beograd nije lako pitanje, i podsetio da je nedavno postignut dogovor o pravosuđu, a da se i danas pregovara o energetici i telekomunikacijama.

Na pitanje da li postoji dijalog na visokom nivou, ako se ima u vidu da je sadašnji kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači hteo da dođe u Srbiju, ali nije mogao, jer bi bio uhapšen, Vučić je rekao:

"Postoji dijalog na visokom nivou. Ali on je znao da će se to desiti, jer je postojala presuda iz 1999. godine."

Na opasku novinarke da je Tači to ocenio kao nedostatak političke volje, Vučiće je odgovorio:

"Da li biste voleli da vidite da je vlada u poziciji da abolira presude? Ne vidim da bi to predstvaljalo demokratsku vrednost i svako bi u svetu to kritikovao", rekao je Vučić.

Tači zna, dodao je Vučić, da sam spreman da se sastanem sa njim bilo gde i bilo kada, ali ne ovde.

"On je to znao od početka", zaključio je Vučić.

Govoreći o prošlogodišnjoj utakmici Srbije i Albanije koja je prekinuta zbog incidenta sa dronom, Vučić je rekao da je to bila velika provokacija, ali da je Srbija reagovala dobro, smireno i da je zaštitila albanske igrače.

“Pokazalo se da je neko hteo da nas provocira, ali i da smo mi odregovali mirno i neagresivno”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je nedugo posle toga albanski premijer Edi Rama došao u Beograd, kao i da će on uskoro otići u Tiranu.

“Mi hoćemo stabilan region, to je ono što nam je potrebno”, rekao je Vučić, ističući da je stub politike ove vlade politička i bezbednosna stabilanost i da je u to dosta investirano.

Srbija nikad nije imala bolje odnose sa svojim komšijama, rekao je Vučić, i dodao da je prvi put posle 70 godina uspostavljen odnos sa Albancima koji nije loš, te da se sa njima razgovaralo u Briselu i u Beogradu i u Tirani, da je dijalog i dobar odnos sa BiH i Bošnjacima ključan za stabilnost regiona, kao i da su odnosi sa Makedonijom, Crnom Gorom i drugim zemljama u regionu veoma dobri.

On je rekao da će nastaviti da radi na regionalnoj stabilnosti i pomirenju i da je to prava politika koja vodi ka pravim rezultatima.

Govoreći o harmonizaciji spoljne politike sa evropskom i u tom kontekstu mogućem uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je rekao da je strateški put Srbije Evropska unija, ali da Srbija želi da zadrži i dobre odnose sa Rusijom.

“Ja sam to rekao pred Putinom, ali i pred Merkelovom”, rekao je Vučić i dodao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da veruje da se po tom pitanju ponaša veoma odgovorno.

On je dodao da Srbija još nije članica EU i da mora da vodi računa o svojim interesima, pre svega ekonomskim, o državnom budžetu i srpskim poljoprivrednicima koji izvoze na rusko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 191 idi na stranu