"Poseta Vučića - poglavlja uskoro"

Beograd -- Razgovori koje je premijer Vučić obavio u Briselu i Berlinu nagoveštavaju da bi uskoro mogla biti otvorena prva poglavlja, navode politički analitičari.

Izvor: Tanjug
Podeli

Osim toga, Aleksandra Joksimović i Dragan Đukanović su saglasni u tome da je sve korak napred u evro-integracijama naše zemlje

„Ohrabrujuće je da je napravljena diplomatska ofanziva i da je prepoznato sve što Srbija čini u naporima ka ispunjavanju kriterijuma za otvaranje poglavlja i verujem da je dobijen odgovor koji je to minimum dodatnih napora koje je potrebno učiniti kako bi došlo do adekvatnog raspleta. To je pomak u dobrom pravcu“, rekla je Joksimovićeva Tanjugu.

Ona je rekla da je veoma ohrabrujuće to što je premijer naišao u Briselu na dobar odziv svih predstavnika zemalja članica EU, da je s druge strane pozitivno što je posetio Berlin jer je tamo “težište odluke“ u ovom procesu, kao i da je sada verovatno sasvim jasno šta bi Srbija još trebalo da učini da bi bila otvorena prva pregovaračka poglavlja.

"Mislim da je još jednom potvrđeno da od napretka u pregovorima i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine zavise dalji koraci u evropskim integracijama“, istakla je Joksimovićeva.

Pročitajte još: Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da nešto nije u redu sa Balkanom i da Srbija neće da se meša u unutrašnje stvari Makedonije. Đukanović je naveo da bi trebalo očekivati otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja za pet do šest meseci i da je Srbija spremna da počne da rešava najteža pitanja, među kojima je jedno od dominantnih pitanje pregovora s Prištinom.

"U budućnosti možemo da očekujemo dvostruko proaktivnu politiku Nemačke prema Srbiji i našem regionu, a i Srbija je apsolutno spremna da krene od najtežih pitanja, među kojima je jedno od dominantnih pitanje pregovora sa Prištinom“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, upravo to otvara perspektivu realnog sagledavanja našeg toka evropskih integracija i otvaranja pojedinih pregovaračkih poglavlja u narednih pet do šest meseci.

Vučić je, posle današnjih sastanaka s predsedavajućim Odbora za evropske poslove u Bundestagu Ginterom Krihbaumom i poslanicima iz CDU/CSU, rekao da je uveren da je Srbija na dobrom putu i da će za taj dobar put u ekonomiji i očuvanju političke stabilnosti imati podršku Nemačke i cele EU.

On je naveo da Nemci poštuju ekonomske reforme u Srbiji jer podržavaju one koji donose teške mere i ne podnose laka rešenja.

Premijer je ponovio da je ključno pitanje o kojem se razgovara - dijalog s Prištinom i šta u narednom periodu u tom pogledu može da se postigne.

Upitan da li poseta Berlinu i jučerašnja poseta Briselu znači političku ofanzivu, Vučić je rekao da je na Srbiji da uradi sve što može i da razgovara sa svima.

On je rekao da nemačka insistiranja da se Srbiji postavljaju najteže stvari koje mora da obavi za razliku od drugih zemalja, nije nešto što je uvredljivo, već je dobro, jer se, kako je rekao, teškog rada i ozbiljnih rezultata na početku procesa evro-integracija ne plašimo.

Vučić je juče u Briseslu predstavio napredak Srbije i svoja očekivanja na skupu „Prijatelja Srbije“, na kojem je tražio da otvaranja prvih poglavlja pristupanju Srbije EU budu mnogo pre kraja godine.

Osim toga, Vučić je naveo da je Srbija umorna od strpljena prema EU.

strana 1 od 191 idi na stranu