B92:Nikolić poslao platformu Vučiću

Beograd -- Iako za sada nema zvaničnih potvrda, prema saznanjima B92, platforma predsednika Srbije o Kosovu i Metohiji je stigla u kabinet premijera.

Izvor: B92
Podeli

Prema našim saznanjima, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je poslao platformu za Kosovo i Metohiju u Vladu Srbije, ali tamo tvrde da ne znaju ništa o njenoj sadržini.

Ipak, platforma je, prema informacijama do kojih smo došli, stigla u kabinet premijera Aleksandra Vučića, a poznate su i pojedine odredbe platforme.

Predlog Tomislava Nikolića za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji sadrži ideje, među kojima je ona o davanju široke autonomije sa mnogim ovlašćenjima, ali ne i nezavisnost južnoj srpskoj pokrajini i autonomno sudstvo.

Deo se odnosi i na sever Kosova, koji bi trebalo da se tretira u skladu sa Ustavom Srbije, dok bi teritorija izvan severa, odnosno izvan dela na kom treba da se obrazuje Zajednica srpskih opština imala tretman koji su Albanci imali za vreme postojanja SFRJ.

Bez obzira na ovakve informacije, ni u Vladi ni u Predsedništvu nisu želeli da prokomentarišu tekst platforme, a ništa rečitiji nisu bili ni u SNS.

“Vi ste jako uporni, ja to cenim, ali bih voleo da mi odgovorite kakav je vaš stav o snegu koji će padati u petak. Ni ja ni vi to ne znamo i ja ne mogu da govorim o nečemu dok ne vidim u pisanoj formi“, naveo je šef naprednjaka u Skupštini Srbije Zoran Babić.

Poznato je da Albanci žele potpunu nezavisnost Kosova, a Srbija na to neće pristati, smatra nekadašnji ministar za KiM Goran Bogdanović.

On dodaje i da bi ovo bio 13. deklarativni dokument koji se donosi, a posle svakog dokumenta Srbima na Kosovu bivalo je lošije i bivalo ih je manje.

“Posebno se to odnosi na situaciju na pregovorima u Beču, gde smo nudili više od autonomije, a manje od nezavisnosti, a oni su to odbili. Vraćati se na taj period i na Ustav iz 1974. godine je smešno i gubljenje vremena“, smatra Bogdanović.

Dok je pisao platformu, predsednik je izjavljivao da neće pisati ono što Vlada ne može da sprovede.

Predsednik je već imao nesuglasice s vladom u pogledu Kosova i Metohije kada je krajem 2012. predložio platformu u kojoj je stajala formulacija da “ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”.

Pošto je tekst na premijerovom stolu, posle toga trebalo bi da bude usvojen na sednici Vlade, a onda da se o njemu izjasni srpski parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 191 idi na stranu