"Ako mogu Dražu, što ne bi i Aćifa"

Beograd/Novi Pazar -- Rehabilitacija četničkog vođe Dragoljuba MIhailovića ponovo je otvorila pitanje da li bi još neki ljudi trebalo da budu rehabilitovani.

Izvor: B92
Podeli

U Novom Pazaru pokrenut je postupak u slučaju Aćif-efendije, komandanta Novog Pazara u Drugom svetskom ratu, koji je učestvovao u progonu nekoliko hiljada Srba i Bošnjaka s ovog područja.

Grafiti u Novom Pazaru sa jasnom porukom, Aćif-efendija komandant. Posle sedam decenija otvara se slučaj čoveka koji je zbog saradnje s okupatorom dobio i nemačko odlikovanje, a koji je posle rata proglašen ratnim zločincem i streljan.

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću navode da je priča o rehabiltaciji Aćif-efencije logičan sled posle rehabilitacije četničkog komandanta.

"Sve što može da se pojavi je odgovor naroda na ono što je Viši sud isprovocirao odlukom o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića koji je načinio velike zločine nad pripadnicima bošnjačkog naroda na ovim prostorima", kaže potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Muhedin Fijuljanin.

Rehabilitacija Draže Mihailovića za predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava Mehu Omerovića predstavlja otvaranje Pandorine kutije zločinaca i saradnika.

"Sada će svi koji su kao i Draža bili na strani Hitlera, pozivajući se na odluku Višeg suda moći da budu rehabilitovani. U narednim danima slede zahtevi za rehabilitaciju svih četničkih komandanata koji su radili po komandi Draže kao i Aćif-efendije. Po logici Višeg suda bi sada odmah morali biti rehabilitovani i nacisti osuđeni u Nirnbergu. Sramota se nastavlja", stav je Mehe Omerovića.

I aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović posle slučaja MIhailović očekuje lančanu reakciju kod manjinskih naroda koji će isto tražiti i za svoje ljude saradnike okupatora i tako pokušavati da opravdaju njihove zločine.

"Ja se bojim da će takvo nezaceljivanje rana, nedopuštanje da se stvarno okrenemo vrednosno od takvog načina shvatanja otvarati prostore za nove ratove. Mi smo sada završili jedno mračno i strašno poglavlje, ali ja isto tako verujem da će se nešto slično desiti ponovo za 20, 30, 50 godina jer nikako da napravimo taj prekid zarad nekih dnevno politilkih priča", kaže Aida Ćorović.

Slučaj ratnog komandanta Novog Pazara Aćifa Hadžihametovića Bljute, poznatijeg kao Aćif-efendija, otvoren je u javnosti još 2012. godine kad je Bošnjačko nacionalno vijeće postavilo spomen-tablu na mestu gde je bila njegova kuća. Iako je najavljivano, ova tabla nije uklonjena s te kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 211 idi na stranu