TUR:Vojnici u zatvoru zbog pretresa

Istanbul -- Sedmorica vojnika biće zadržano u zatvoru u Turskoj do suđenja povodom presretanja kamiona koji su, kkao se navodi, bili natovareni oružjem upućenim u Siriju.

Izvor: Tanjug
Podeli

U racijama poslednjih dana u vezi sa ovim slučajem je uhapšeno 10 vojnika, čije je saslušanje u Istanbulskom krivičnom sudu trajalo ceo dan, nakon čega su trojica puštena dok će sedmorica suđenje dočekati u zatvoru, prenosi AFP.

Oni su optuženi za članstvo u teroristickoj grupi, ometanje rada vlade i špijunažu.

Pritvoreni vojnici su januara 2014. u južnim turskim provincijama Hataj i Adana zaustavljali i pretresali kamione u blizini granice sa Sirijom zbog sumnje da se u njima krijumčari oružje.

Prema informacijama koje su se pojavile na Internetu, zastavljeni kamioni su pripadali Turskoj nacionalnoj obaveštajnoj organizaciji (MIT) i trebalo je da isporuče oružje sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv režima Bašara al-Asada.

Iako želi da vidi Asadov odlazak s vlasti, Turska oduvek oštro odbacuje optužbe da pomaže sirijske pobunjenike. Turske vlasti nastoje da pomenuti slučaj prikažu kao "maslo" propovednika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD.

Gulena turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužuje za "vođenje paralelne države" preko svojih simpatizera u sudskom i policijskom sistemu Turske.

Turska vlada je nametnula potpunu blokadu medija, uključujući i društvene mreže, u vezi sa slučajem pretresanih kamiona, a istraga o njemu se vodi u potpunoj tajnosti.

Predsednik Erdogan je danas u govoru u Kajseriju imao jedan od retkih osvrta na ovaj slučaj, istakavši kako je pretresanje kamiona smišljeno da bi se "poslala određena poruka svetu" i da to predstavlja "izdaju".

Ranije ovog meseca Turska je uhapsila i četvoricu tužilaca koji su naložili pretresanje kamiona i oni takođe očekuju suđenje u zatvoru.

strana 1 od 540 idi na stranu