Terorista u bekstvu: Hoćemo državu

Kumanovo, Priština -- Pripadnici naoružane albanske grupe koja se sukobila sa makedonskom policijom u Kumanovu žele stvaranje albanskog entiteta u Makedoniji.

Izvor: Beta
Podeli

To tvrdi pripadnik te grupe Sulejman Osmani koji je na misteriozan način pobegao i za koga postoji sumnja da je saradnik makedonskih bezbednosnih službi.

Osmani je, navodno, pobegao pošto je policiji pokazao mesto na kojem je sakriveno oružje iz karaule Gošince.

Makedonska policija nije komentarisala ove tvrdnje.

Osmani je javnom servisu, Radio televiziji Koosva, rekao da grupa ima oko 2.000 boraca. On je demantovao navode da su u Kumanovo upali jer su bili plaćeni.

"Komandant Sulja", kako su ga prethodnih dana nazivali albanski mediji u Makedoniji, rekao je da su se predali, jer im je nestala municija i da su na osnovu telefonskog razgovora jednog iz naoružane grupe mislili da će pasti u ruke predstavnika OEBS-a, a ne policije.

Izjava navodnog pripadnika "Kumanovske grupe" još uvek ne baca svetlo na motive koji su bivše pripadnike OVK nagnali da se stacioniraju u Kumanovu.

Mediji i opozicioni političari u Makedoniji spekulišu da je kumanovska kriza proizvod želje vlade u Skoplju da pažnju javnosti skrene sa političke krize koja potresa tu zemlju.

Prema drugoj teoriji, radi se o "gubitnicima iz redova OVK", nezadovoljnih statusom posle učešća u ratovima, kao što je to bilo i u slucaju lidera vladajuće partije u makedosnkom parlmentu Alija Ahmetija, od sredine juna 1999. godine do početka pobune u Makedoniji dve godine kasnije.

Vest o Osmanijevom begu iz ruku makedonske policije pojavila se dan posle okončanja sukoba u Kumanovu.

Okolnosti pod kojima se Osmani našao na slobodi nisu sasvim jasne. "Komandant Sulja" je, navodno, odveo makedonsku policiju do sela Brest, gde je oružje bilo sakriveno da bi, zatim, uprkos povredama i vezanih ruku uspeo da pobegne u planine.

Prištinski dnevnik Bota sot objavio je tekst u kojem se postavlja pitanje da li je Sulejman Osmani, u stvari, "izdao" ostatak grupe i na taj način izbegao hapšenje.

U interviju za Alsat M, lider Demokratske unije za integracije Alji Ahmeti izjavio je da je Osmani i tokom sukoba u Makedoniji 2001. godine bio uhapšen kao “špijun” makedonskih službi.

Policija je saopštila da intenzivno traga za beguncem, a od jutros je centar Kumanova potpuno blokiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu