"Moguć građanski rat u Makedoniji"

Dešavanja u Kumanovu proteklog vikenda uvećala su strahovanja da bi situacija mogla da izmakne kontroli i dovede do građanskog rata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2015.

13:50

Default images
Foto: Beta/AP

Ovo je za nemački radio Dojče vele izjavio profesor univerziteta u Bukureštu Franc-Lotar Altman.

U Nemačkoj, primetio je on, vlada velika zabrinutost, ali i razočaranje zbog dešavanja u Makedoniji, a način na koji vlada u Skoplju postupa u krizi ne nailazi ni na kakvo razumevanje.

Sa velikom zabrinutošću pratimo konstantno pogoršanje političke situacije u Makedoniji. Ne može se isključiti ni to da situacija izmakne kontroli, što bi imalo posledice, ne samo po Makedoniju, već i po susedne zemlje, komentarisao je taj ekspert za balkanski region i član Društva za saradnju sa Jugoistočnom Evropom fondacije „Bertelsman“.

"Za razliku od dosadašnje situacije, kod albanske manjine bi mogla da ojača sklonost ka separatizmu i zato je nerazumljivo zašto aktuelna, konzervativna vlada rizikuje dezintegraciju društva i države. Takvi tvrdi stavovi vlade ne nailaze ni na kakvo razumevanje u inostranstvu“, rekao je Altman.

Nemački ekspert smatra da autoritarne tendencije vlade, s Nikolom Gruevskim na čelu, predstavljaju problem za zemlju i ugrožavaju njene odnose i sa Evropskom unijom (EU) i da je, naročito, Nemačka ta koja je veoma uznemirena i razočarana, jer je zvanični Berlin poslednjih godina nastojao da pomogne Skoplju u procesu približavanja NATO-u i EU.

"Pozitivan imidž koji je Makedonija ranije imala poslednjih meseci konstantno se urušava“, rekao je Altman i dodao da je, "teško sada ubeđivati poslanike u Bundestagu da promovišu nemački angažman u vezi sa Makedonijom, bez obzira na to da li se radi o pregovorima o pristupanju EU ili sporu oko imena“.

Dojče vele piše da je i nemačka ambasadorka u Makedoniji Kristine Althauzer nedavno kritikovala vladu u Skoplju i izjavila da očekuje ostavke.

Altman, pak, kako se navodi, poziva zvanični Berlin i EU da se ozbiljno angažuju na prevazilaženju krize.

EU i, naročito Nemačka, imaju jak uticaj u Makedoniji, jer su kao neutralni faktori često izražavali simpatije za tu zemlju.

Zato bi oni trebalo da se pod hitno obrate vladi u Skoplju i zatraže bezuslovne pregovore sa opozicijom.

U suprotnom, ionako slaba makedonska demokratija mogla bi da završi u nacionalnoj katastrofi, upozorio je Altman.

Dojče vele podseća da je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer početkom maja posetio više zemalja regiona i, kako je prenela agencija Rojters, tom prilikom izražena je zabrinutost zbog situacije u regionu i posebno ukazano na dve zemlje: Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Altman deli tu zabrinutost, ali pri tome smatra i da EU nema dovoljno jake instrumenta uz pomoć kojih bi mogla da deluje.

"Zaista sam zabrinut zbog negativnog razvoja situacije u Bosni (pre svega u Republici Srpskoj), ali i u Makedoniji. Pri tome, smatram da je EU nemoćna i da se nešto više od verbalnih apela od nje i ne može očekivati. Jedini instrument koji EU stoji na raspolaganju jeste perspektiva članstva, a to je, u oba slučaja, slaba alatka", rekao je Altman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: