Ko su organizatori terorista u MKD?

Osumnjičeni za organizovanje terorističke grupe koja se sukobila sa policijom u Kumanovu nisu poznati samo po komandovanju paravojnim formacijama u regionu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.05.2015.

16:27

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Oni se blisko povezuju i sa pojedinim albanskim politilčarima sa Kosova i Makedonije, prenela je Radio-televizija Srbije

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski naveo je da su lideri grupe koja je otkrivena u Kumanovu Muhamed Krasnići, takozvani "Komandant Mališeva", Mirsad Ndrecaj – "Komandant NATO", Sami Uškini – "Komandant Sokoli", Beg Rizaj – "Komandant Begu" i Deme Šehu – "Juniku", sva petorica sa Kosova.

Rizaj Beg ("Komandant Begu") bio je pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova u zoni Dukađin, pod komandom Ramuša Haradinaja, nekadašnjeg premijera Kosova i predsednika opozicione Alijanse za budućnost Kosova. Posle rata, Beg je jedno vreme bio Haradinajev telohranitelj.

Albanski izvori na Kosovu tvrde da je vođa grupe iz Kumanova bio Džafer Zimberi, takođe veteran OVK, ali i kandidat za poslanika na listi Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

I Mirsad Ndrecaj ("Komandant NATO") poznat je po vezi sa Haradinajem. Tokom rata u Makedoniji 2001. godine, bio je jedan od lokalnih komandanata Oslobodilačke nacionalne armije. Nedavno je preuzeo odgovornost za napad na karaulu Gošince u Makedoniji, tvrdeći da se za takvu akciju odlučio jer su albanski lideri, zarad ličnih interesa, izdali ideje za koje se borio.

Ndrecaj je, posle rata u Makedoniji, bio jedan od uticajnijih članova Alijanse za budućnost Kosova u Đakovici. Jednom prilikom je uhapšen zbog pretnji sudijama u tom gradu. Među osumnjičenima za terorizam u Makedoniji je i Sami Ukšini, poznat i po ratnom nadimku "Komandant Sokolji", koji je takođe iz Đakovice. Bar desetak članova njegove porodice borilo se u redovima OVK na Kosovu, ONA u Makedoniji i OVPBM na jugu Srbije. Tokom sukoba u Makedoniji, bio je komandant brigade u regionu Lipkova.

Uškini, koji je neposredno posle rata u Makedoniji otvoreno podržavao partiju Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija, u međuvremenu je, kako se čini, promenio stranu, pa je u seriji prisluškivanih razgovora koje je objavila makedonska opozicija razgovarao sa liderom Demokratske partije Albanaca Menduhom Tačijem, sa kojim je, sudeći prema transkriptima, bio u prijateljskim odnosima.

Četvrti osumnjičeni Dem Šehu ("Juniku") je iz Dečana i veteran je ratova na Kosovu i u Makedoniji. Posle rata u Makedoniji, jedno vreme je bio telohranitelj Alija Ahmetija.

Veteran ratova u Makedoniji i na Kosovu je i Muhamed Krasnići ("Komandant Mališeva"). Njegov brat Alban je visoki funkcioner kosovskog opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: