"Vreme za ujedinjenje Albanaca"

Tirana -- Lider Liste za prirodnu (veliku) Albaniju Kočo Danaj, tvrdi da iza “incidenata u Kumanovu” stoji vlast i smatra da je došlo vreme za ujedinjenje Albanaca.

Izvor: Tanjug
Podeli

Analizirajući najnovija događanja u Kumanovu, opštini na severu Makedonije, tvorac Platforme za prirodnu Albaniju, za albanski Sot kaže da “iza svega stoji” premijer Nikola Gruevski koga on naziva fašistom i poredi ga sa Hitlerom.

Danaj traži veće angažovanje albanskih političara ne samo iz Tirane već i iz Prištine, Skoplja i Ulcinja kako bi bio zaustavljen kako kaže, plan Gruevskog.

Izrazivši nepoverenje prema albanskim političarima, za koje smatra da su odani Gruevskom, Danaj tvrdi da će stranci podržati bilo kakvo rešenje koje Albanci sami za sebe budu izabrali.

Podseća da je ranije najavio nerede u Makedoniji i tvrdi da nije slučajnno da su se oni dogodili baš juče na Dan pobede nad fašizmom.

Radi se o tome da je danas, 9. maj, 70 godišnjica pobede nad fašizmom, dakle, pobeda nad diktatorom Hitlerom, pravi trenutak da Evropska unija, demokratske vlade u regionu, albanska vlada u Tirani, na Kosovu i Albanci u Makedoniji konačno shvate da iako se danas slavi 70-ogodišnjica pobede nad fašizmom, u današnjoj Makedoniji cveta fašizam u njegovom najčistijem, najneskrivenijem obliku…”, naveo je Danaj.

One koji podržavaju aktuelnu vladu Gruevskog, Danaj smatra saradnicima fašizma i antialbancima i dodaje da Albanci imaju “sva prava da upotrebe sva sredstva za rušenje Gruevskog sa vlasti".

“Ukoliko u Briselu ima ljudi, političara koji se sa tim ne slažu onda treba da im ukažemo na to da su saradnici fašizma…”, kazao je.

Upitan šta predviđa da će se događati u narednom periodu, Danaj kaže da očekuje pogoršanje situacije u Makedoniji, te da Gruevskog očekuje “krvavi kraj”. To se, kaže, dogodilo svima koji su delovali protiv Albanaca.

Danaj vidi samo jedno rešenje za Albance u Makedoniji - ujedinjenje.

To je jedini način za spas Albanaca od makedonskog šovinizma i fašizma. Nikola Gruevski i Zoran Zaev (lider SDSM-a, opozicione partije) se razlikuju po brutalnosti ali se ne razlikuju po njihovom stavu prema Albancima. Obojica su pođednako šovinisti, fašisti, neprijatelji, i imaju jednaku taktiku…”, naveo je.

On zamera albanskim političarima u Skoplju da su na aktuelna događanja reagovali, kako kaže, “vrlo mlako”.

"Oni ne bi smeli da čekaju da bude ubijeno još nekoliko Albanaca, da Gruevski svojom vojnom mašinerijom napravi potpuni masakr…”, kaže Dajan.

On smatra i da pre stranaca treba da govore Albanci, a oni danas imaju samo jedan put, da se konačno odvoje od Makedonije.

Nema drugog puta. Stranci će prihvatiti svako rešenje koje izaberu samo Albanci. Albanci, a ne albanski političari, saradnici Gruevskog…”, naveo je Danaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu