"Teroristi neće stati na Kumanovu"

Teroristička organizacija, oružanim sukobima u Kumanovu sa policijom i žrtvama, postigla svoj cilj, ali da sigurno da neće stati na tome, smatra Dušan Janjić.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2015.

14:00

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"Šta su oni nama pokazali. Tamo gde nema države, gde je država slaba, gde se vlast valja na ulicama gde se problemi ne rešavaju, ni socijalni, ni politički, naivno je očekivati da neće biti terorizma", rekao je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić agenciji Beta.

Teroristi su, kako je ocenio, u Kumanovu samo iskoristili priliku koju su im pružili Vlada Makedonije i opozicija Makedonije i da pošto će taj rascep verovatno još dugo trajati, treba očekivati dalje terorističke aktivnosti.

"Srbija ima nekoliko sličnosti sa Makedonijom. Prvo ima žestoku podeljenost između vlasti i opozicije, ali je sreća u nesreći da ta opozicija nije od autoriteta i ne moze da izvede ono što i opozicija u Makedoniji", rekao je on.

Prema Janjićevoj oceni, u Srbiji veća opasost preti od dela opozicije koji je vezan za rusofilska osećanja jer oni imaju uporište do vrha vlasti, vrlo snažnu podršku iz Rusije, Francuske, ekstremne desnice Evrope.

"Oni se itekako oslanjaju, kao i ovi Albanci u Makedoniji, na taj žestoki trend radikalizacije Evrope. Oni imaju vrlo primamljiv program za nezaposlene a to je: prekinimo sa reformama, blokirajmo Srbiju", rekao je Janjić i dodao da će se videti da li su Vlada i opozicija u Srbiji naučili lekciju iz svega što se desilo u Makedoniji.

Kako je istakao, prvi paket mera koji bi Srbija trebalo da preduzme je ubrzanje pregovora sa EU i da se ne dozvoli manjini koja ne želi ulazak u EU da odluči u ime većine.

"Zatim ubrzanje saradnje sa NATO i treće dovršiti reforme u policiji i žandarmeriji i staviti obaveštajnu zajednicu pod kontrolu, inače Srbija nema razloga da bude mirna pred dolazeće leto",ocenio je Janjić. Prema njegovoj oceni, Kosovo je "samo po sebi u haosu, poput Makedonije".

"Sukobi opozicije, nezadovoljstvo građana..Postoji podgrevanje straha kod Srba na severu Kosova od onih koji ne bi želeli da se nastavi Briselski sporazum. Realna je opasnost da tamo ponovo niknu barikade, a to će imati efekat na dalju radikalizaciju već radikalizovanih Albanaca u Preševu", ocenio je on istakavši da se u vrhu legalnog nacionalnog Albanskog saveta nalaze vrlo "ozbiljni pripadnici bivše OVK, narkodileri i ljudi povezani sa različitim službama".

"Napadi u Srbiji mogući, samo je pitanje vremena"

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić izjavio je danas da se i u Srbiji mogu očekivati napadi terorističkih grupa, kao u Makedoniji i da od trenutnih ciljeva terorista zavisi da li će to biti pre ili kasnije.

"Najširi mogući kontekst u kome se sve ovo dešava je albanska ideja o stvaranju velike Albanije. Nisam optimista, verujem da se itekako može preliti i na našu teritoriju i da samo u zavisnosti od trenutnih ciljeva terorista zavisi da li će se to dogoditi ubrzo ili kasnije", rekao je Dragišić agenciji Beta.

On je istakao da su delovi teritorije Srbije viđeni kao deo velike Albanije i to je ideja sa kojom se sukobljavamo od kada ona postoji. "I dokle god ta ideja živi, Srbija je ugrožena od strane albanskih ekstremista. Prelivanje sukoba je moguće u zavisnosti od trenutnih taktičkih procena terorista", naveo je on.

Kada je u pitanju Kosovo, Dragišić navodi da je albanskim ekstremistima smetnja sever Kosova.

"Oni bi u svakom slučaju želeli da Kosovo etnički očiste i za to već postoji termin kosovska oluja", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: