VS defilovala Crvenim trgom VIDEO

Na moskovskom Crvenom trgu održana je najveća u istoriji Parada pobede povodom 70. godišnjice od pobede nad fašizmom.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 09.05.2015.

09:11

Default images
Foto: Printskrin

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se naciji.

"Crvena armija je posle žestokog juriša udarila tačno na Berlin. Rusija je snosila velike terete ali je ipak odredila ishod Drugog svetskog rata, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin sa Crvenog trga i zahvalio se svim zemljama koje su doprineli pobedi nad fašizmom.

Čestitam praznik Velike pobede. Ura!", poručio je Putin na kraju govora.

Crvenim trgom prodefilova je i Vojska Srbije koju je pozdravio srpski predsednik Tomislav Nikolić.

Crvenim trgom prolaze zastave sa deset frontova na kojima su se odigrale odlučujuće bitke i zastave 45 jedinica koje su zaslužne za pobedu. Početak parade su označila zvona sa sahat kule istočnog krila u Kremlju, a zatim je komandant kopnene vojske izvršio je smotru.
Foto: Printskrin
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao je da je kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza Vojske Srbije je da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima u Drugom svetskom ratu i da će naši gardisti na Crvenom trgu u Moskvi marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika.

Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu poginulo 27 miliona vojnika i civila bivšeg Sovjetskog Saveza, a trijumf Crvene armije u najvećem ratu u istoriji smatra se ponosom Rusije.

Proslava Dana pobede pripremana je mesecima u senci ukrajinske krize i odluke velikog broja zapadnih lidera da ne prisustvuju paradi, ali prema najavama iz Kremlja, Moskva i građani Rusije su spremni da proslave praznik i dočekaju goste.
Foto: Printskrin
Na današnjoj paradi učestvovuje više od 140 borbenih aviona i helikoptera, a ne računajući probu, prvi put će biti prikazani borbeni avioni četvrte "plus plus" generacije, "Su-30" i "Su-35", kao i modernizovani jurišni helikopteri "Mi-35M" i školski "Ansat-U".

Tradicionalno u paradi učestvuju i akrobatske grupe "Ruski vitezovi" i "Striži", koje će, kako se očekuje, prikazati "kubanski dijamant", formaciju od devet borbenih aviona "Su-27" i "Mig-29".
Foto: Printskrin
Rusija će kao jednu od glavnih atrakcija prikazati i tenk nove generacije "Armata T-14", a proizvođač vatrenog oružja "Kalašnjikov" će predstaviti modernizovanu verziju jurišne puške AK-74M, za koju tvrdi da će biti 50 odsto preciznija u odnosu na stariju verziju.
Foto: Printskrin
Nova puška je opremljena modernim optoelektroničkim i laserskim uređajima, lampama za nisku vidljivost i prigušivačem, kao i lanserom 40 mm granata i bajonetom, naveo jei proizvođač.

Modernizovani AK-74M će na paradi povodom Dana pobede predstaviti kadeti dve najpoznatije ruske mornaričke škole, mornaričke srednje škole "Tihookeanski Makarov" iz Vladivostoka i Crnomorske pomorske akademije "Admiral Nahimov".
Foto: Printskrin
Planirano je da ovaj zadatak obavi deset aviona "antonov" i "iljušin" , koji će poleteti iz baze Čkalovski, severno od Moskve.

Očekuje se da će danas posle parade centrom Moskve prošetati oko 165.000 ljudi koji će nositi portrete članova svojih porodica koji su se borili u Drugom svetskom ratu.

Rusija će potrošiti oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: