Niš: Razminiranje kasetnih bombi

Jagodina, Niš -- U Popovcu kod Niša, delu koji se graniči sa "Aerodromom Niš", danas će početi razminiranje od kasetnih bombi oko 60.000 kvadratnih matara zemljišta.

Izvor: Tanjug
Podeli

Razminiranje će trajati narednih 20 dana, a radiće ga stručnjaci "Stop mine" sa Pala kod Sarajeva, izjavio je direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović.

Aktivnosti deminiranja ovog dela Srbije finasira Vlada SAD preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi (ITF), napomenuo je Jovanović.

On je podsetio da je lane u Srbiji od kasetne municije očišćena površina od 2.811.470 kvadratnih metara u predelu Gadžin Hana, Niša, Stare Pazove.

"Kasetna municija se još nalazi na oko 6.000.000 kvadratnih metara a do sada je očišćena sa 10.830.927 metara kvadratnih", rekao je Jovanović.

U toku agresije na SR Jugoslaviju NATO je kasetne mine bacio "na više stotina lokacija u 15 opština u Srbiji, ne računajući opstine na Kosovu i Metohiji".

"Reč je o opštinama i gradovima Niš, Kraljevo, Brus, Bujanovac, Preševo, Kuršumlija, Raška, Gadžin Han, Tutin, Sjenica, Čačak, Vladimirci, Knić, Stara Pazova, Sopot", percizirao je Jovanović.

strana 1 od 211 idi na stranu