Napadač na Šljuku pretio Kirbiju

Beograd -- Nemanja Ristić (42) koji je uhapšen zbog pretnji upućenih amasadoru SAD-a, prema ranijoj evidenciji bio je pripadnik zverzdarskog klana.

Izvor: Blic
Podeli

Osumnjičeni koji se tereti da je osim ambasadoru Majklu Kirbiju pretio smrću i glavnoj tužiteljki Srbije Zagorki Dolovac, kaao i direktoru Fonda B92 i predsedniku Komisije za rasvetljavanje ubistva novinara Veranu Matiću učestvovao je vatrenim obrčunima kriminalnih grupa.

Ime Nemanje Ristića spominje se u pokušaju likvidacije Sredoja Šljukića - Šljuke, vođe zvezdarskog klana. Čak je imenovan i u novinskim tekstovima gde se opisuje pokušaj ubistva Šljukića iz 1994.

Naime, na Šljukića i Srđana Adžemovića Adžema (u Beloj knjizi MUP bio upisan kao pripadnik zvezdarskog klaan) pucali su na Voždovcu kod teretane "Fit Studio" 30. maja 1994. Branko Grebenarević i Nemanja Ristić.

Obojica su pucali na Šljukića i Adžemovića koji im je uzvratio sa nekoliko hitaca.U ovom obračunu ubijena je Tatjana Nikolić (20). Svi sem Šljukića su bili optuženi. Grebenarević je ubijen 1996, Ristić je oslobođen 2012, a protiv Adžemovića je postupak obustavljen 2000, jer je tužilac odustao od gonjenja.

Voždovački klan, kada su Ristić i Grebenarević pucali na Šljukića, još je predvodio Goran Vuković - Majmun, ubijen 12. decembra 1994. Ristić se spominje i u vezi napada na Šljukića u kafiću kod sportskog centra "Olimp" na Zvezdari.

Protiv Ristića je podneto više krivičnih prijava zbog oružja, fizičkih napada. Osumnjičen je i da je i nasrnuo na vođu policijske patrole. Protiv njega su vođeni i sudski postupci na koje je uredno dolazio u maskirnoj uniformi.

Pretnje zbog kojih je sada uhapšen slao je elektronskom poštom i preko društvenih mreža. Svima je poručio da će uskoro biti streljani.

Ristić je nedavno potvrdio za "Blic" da je slao sporne elektronske poruke pojedinim javnim ličnostima. List ga je pronašao preko oglasa za prodaju mačaka, jer sa suprugom drži uzgajivačnicu mačaka.

"To nije pretnja, već informacija. Biće naređeno njegovo streljanje, jer će biti uvedeno vanredno stanje zbog sukoba sa SAD, Britanijom, Nemačkom... Slao sam poruke i zvao telefonom i druge, znate, sve te izdajnike, Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića... Bio sam zbog toga u policiji na razgovoru", rekao je Ristić odgovarajući na pitanje "Blica" zašto je pretio Veranu Matiću.

Posle ubistva Sredoja Šljukića 29. septembra 2002, kada je ubijen i njegov brat od strica Zoran, zvezdarski klan se pritajio. Presudom za ubistvo Šljukića osuđeni su pripadnici zemunskog klana. Pojedini stariji članovi, u strahu ili iz nekog drugog razloga, sklonili su se u inostranstvo. Drugi su počeli da kupuju lokale, restorane i jeftinije firme sa samo jednim ciljem - da legalizuju prljavi novac. Ova grupa, koja je jedna od najstarijih u Beogradu, sada je promenila način rada i više nije brutalna kao nekada.

strana 1 od 142 idi na stranu