Ko u Srbiji obeležava Praznik rada?

Međunarodni praznik rada, 1. maj se po tradiciji obeležava u mnogim zemljama sveta. U Srbiji se obeležava prvomajskim urancima u prirodi, ali i protestima.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.05.2015.

07:01

Default images
Foto: Tanjug

Sindikati u Srbiji su međusobno podeljeni oko toga da li protestovati ili ne.

Praznik rada obeležava se u znak sećanja na prve masovne radničke demonstracije 1. maja 1886. u Čikagu, kada su radnici zahtevali osmočasovno radno vreme i bolje uslove rada.

Kada je i Sovjetski Savez uvrstio ovaj datum u zvanični kalendar, zbog ideoloških razlika, u SAD su počeli da ga obeležavaju prvog ponedeljka u septembru.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

Sindikati su i ove godine pozvali na okupljanja radnike na gradske trgove, kako bi izrazili svoj protest zbog sve manjih prava zaposlenih i pada životnog standarda, u skladu sa praksom u protekle dve decenije.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su ove nedelje da ove godine neće organizovati protest za 1. maj u Beogradu, ni u drugim gradovima Srbije, zbog toga što su sindikati i dalje podeljeni.

U saopštenju "Sloge" se navodi da će i "ove godine sindikati nastupati u više kolona, bez solidarnosti i podeljeni, što je poraz za čitav svet rada i još jedna od pobeda kapitala".

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" organizovali su danas u Beogradu protestno okupljanje radnika povodom Međunarodnog praznika rada.

"Oni kojima nije dobro, doći će na protest, a oni koji dobro žive organizovaće 1. maja roštiljijade", rekao je predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak.

U Kragujevcu i Kraljevu ni ove godine neće biti organizovanog sindikalnog obeležavanja Međunarodnog praznika rada, osim deljenja flajera sa prvomajskim proglasom, a deo članova sindikata pridružiće se prvomajskoj protestnoj šetnji koja će biti organizovana u Beogradu.

Prvomajske proslave u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, 1888. godine.

U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

Nekada su se za Prvi maj palile logorske vatre uoči praznika, a sutradan, obično na najbližem izletištu okupljao se narod uz prigodne govore sindikalnih funkcionera, recitovala se i poezija, igrala folklorna društva.

Od sedamdesetih godina prošlog veka manje se insistiralo na govorima i kulturnim programima, a više na roštiljijadama u prirodi i neformalnim druženjima.

U vreme socijalizma i bivše SFRJ, ko je želeo i mogao, putovao je u inostranstvo obično do Soluna ili još češće Trsta u šoping ili na mali odmor na more ili planinu i tako se razvila tradicija sindikalnih izleta i putovanja u inostranstvo.

Rudarska budilica u Boru

Foto: Tanjug
Obeležavane Prvog maja, medunarodnog praznika rada, u Boru je pocelo tradicionalnom rudarskom budilicom koja je obišla sva naselja i na taj nacin tradicionalno pozvala stanovnike da proslave današnji praznik.

Ova tradicija u Boru traje više od pedeset godina.

"Duvacki orkestar Bor od osnivanja, sredinom prošlog veka, svakog prvog maja u šest ujutru budi Borane. Pozivamo ih da proslave današnji praznik i da nam se sa svojim porodicama pridruže", kaže Cedomir Stošic, član duvačkog orkestra.

Prvomajska proslava bice nastavljena urankom gradana i radnika RTB-a Bor na Borskom jezeru, na kome se tradicionalno okupi nekoliko hiljada gradana.
Foto: Tanjug
Obeležavanje 1. maja u Čačku počelo je u znaku tradicionalnog uranka na brojnim izletištima u okolini uz nezaobilazni roštilj i pečenje, a po negde i trubače.

KUD "Abrašević" je i ovog 1. maja organizovao uranak.

Najpre je oko 7.30 sati duvački orkestar Abraševiića krenuo ulicama grada sa "prvomajskom budilicom i neko vreme se čula svirka u čast ovog praznika. Krajnje odredište povorke bio je gradski park gde je spremljena zakuska.

"Sinoć je zapaljena logorska vatra na brdu Ljubić uz prigodan nastup KUD "Tanasko Rajić, druženje i sedeljku. Nije izostala ni dobra zakuska jer su deca na žaru pekla roštiljsku kobasicu, a na ovom mestu se okupilo nekoliko stotina ljudi", kazao je danas Tanjugu Dragiša Gavrilović, umetnički rukovodilac KUD "Abrašević".

Pored toga, veliki broj Čačana uranak je proveo u Ovčar - banji i na planinama Ovčar i Kablar, a u Turističkoj organizaciji kažu da zvaničnog programa nije bilo, već se radilo o spontanom okupljanju.

"Poslednje organizovano okupljanje bilo je polovinom devedesetih godina prošlog veka kada su dolazili mahom penzioneri i tada se pekao vo na ražznju. Međutim, sve je manje posetilaca, a ova okupljanja često prate i nepoželjni događanji poput tuča, obijanja objekata i sličnog nasilinčkog ponašanja", rekao je Tanjigu Goran Nikolić iz TOČ-a.

Prema njegovim rečima, najcešće lokacije na kojima se okupljaju građani tokom prvomajskih praznika su Ovčar-banja kod auto-kampa i duž starog toka Zapadne Morave, vikendice na obali jezera Međuvršje, proplanak na vrhu Kablara i livada na Koronji na obroncima Ovčara.

On je napomenuo da će prvomajski praznici označti početak sezone turističkih plovila na jezeru Međuvršje ukoliko vremenske prilike to dozvole.

Polasci će biti od letnje bašte restorana "Dom" u Ovčar banji, od 12 i 14.30 sati, vožnja traje dva sata, cena karte je 400 dinara po osobi.

SPS odaje počast Dimitriju Tucoviću, Pokret socijalista slavi dan stranke

Foto: Tanjug
Delegacija Socijalistička partija Srbije (SPS) danas će, na Međunarodni praznik rada 1. maj, položiti vence na spomenik Dimitriju Tucoviću.

Vence, na spomen obeležje jednom od osnivača socijalističkog pokreta s pocetka prošlog veka će položti lider socijalista Ivica Dačić i predsednik beogradskog odbora SPS Aleksandar Antić, najavio je SPS.

Pokret socijalista obeležiće danas u Bačkoj Palanci dan stranke i Međunarodni praznik rada - 1. maj.

Centralna manifestacija obeležavanja dana Pokreta socijalista će biti održana na Gradskoj plaži Rio, najavila je ta stranka, čiji je predsednik Aleksandar Vulin.

Najavljeno je da će manifestaciji prisustvovati predsednik Pokrajinskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije Nenad Ivanišević i potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: