"Važan korak u odnosima EU-Kosovo"

Šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je da je usvajanje predloga Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova važan korak u odnosima EU-Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

15:12

Default images
foto: Tanjug

"Današnje usvajanje SSP-a u Evropskoj komisiji predstavlja važan korak u odnosima EU i Kosova. Sada je na Savetu EU i Evropskom parlamentu da se dogovore pre nego što SSP bude potpisan i stupi na snagu početkom 2016", navodi se u izjavi Žbogara.

Žbogar je dodao da će SSP, kada stupi na snagu, biti prvi ugovorni odnos između EU i Kosova i da će taj "sporazum učvrstiti položaj Kosova u tokovima politike EU prema Zapadnom Balkanu".

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji ocenio je da je usvajanje SSP potvrda puta Kosova ka Evropskoj uniji.

"Ovaj značajan dan potvrđuje naše opredeljenje za pravičan put kojim idemo, sigurni smo da će ovo novo poglavlje naše istorije biti putokaz za nove uspehe", napisao je Veselji na Fejsbuku.

On je čestitao građanima Kosova, međunarodnim partnerima i svim akterima procesu na izvanrednom poslu koji predstavlja jasnu potvrdu državnog opredeljenja Kosova za budućnost.

"Naš je put utvrđen i sada ostaje da se latimo posla na ostvarivanju ovog sporazuma. Biće to dug put, ali sam ubeđen da ćemo zajedno u tome uspeti", napisao je Veselji.

Prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači je izrazio zadovoljstvo i radost zbog usvajanja SSP za Kosovo.

"Sledeći korak je da brzo dođemo do potpisivanja ovog dokumenta, koji će formalizovati i ojačati odnose Kosova i EU", napisao je Tači na Fejsbuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: