Sve veće nezadovoljstvo na Kosovu

Većina stanovnika Kosova nezadovoljna je radom najvažnijih izvršnih, zakonodavnih i pravosudnih institucija, a izgubili su poverenje i u medije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.04.2015.

11:03

Default images

Kod mladih je nezaposlenost najveći problem, pokazalo je istraživanje koje je sproveo UNDP.

U izveštaju "Puls javnosti" navedeno je da je samo 21 odsto ispitanika zadovoljno ključnim kosovskim institucijama, dok ih je u aprilu prošle godine bilo 46 odsto.

Stanovnici Kosova izgubili su poverenje u slobodu medija, nezavisnost pravosudnog sistema, a istraživanje pokazuje da 35,5 odsto njih veruje da mediji na Kosovu uživaju slobodu izražavanja, u poredenju sa novembrom prošle godne, kada je to poverenje imalo 40 odsto ispitanika.

Kada je reč o nezavisnosti pravosudnog sistema 16 odsto njih veruje u tu nezavisnost, za razliku od 13 odsto u novembru 2014. godine.

Istraživanje je takođe pokazalo da je oko 31 odsto svih ispitanika ili nezadovoljno ili veoma nezadovoljno trenutnom ekonomskom situacijom na Kosovu, 52 odsto njih smatra da je nezaposlenost najveći problem, dok je 27 odsto njih kao najveći problem vidi siromaštvo.

Na listi najvećih problema na Kosovu korupcija je rangirana na trećem mestu - pet odsto stanovnika Kosova smatra da je to najveći problem.

Emigracija je, prema istraživanju, tradicionalno mehanizam preživljavanja za stanovnike Kosova, skoro polovina domacinstava - 47 odsto navodi da imaju nekog člana porodice u inostranstvu.

Tokom poslednjih šest meseci Kosovo je doživelo neočekivani talas iseljavanja, više od polovine ispitanika - 50,5 odsto, od poslednjeg izveštaja tvrdi da je najmanje jedan od njihovih rodaka ili prijatelja napustio Kosovo u tom periodu, dok je 49,5 odsto navelo da je najmanje jedan od njihovih bliskih članova porodice, bracni drug, roditelj, dete, brat, tetka/ujak, unuce, tazbina, tada migrirao.

Kada se brojke onih koji su migrirali pogledaju u odnosu na pol, podaci pokazuju da su 75 odsto muškarci, a 25 odsto žene.

Ogromna većina ispitanika smatra da su glavni razlozi za migraciju sa Kosova tokom proteklih šest meseci loši društveno ekonomski uslovi - njih 45 odsto veruje da je nezaposlenost glavni razlog, 29 odsto da je to siromaštvo, 10,5 odsto ekonomske teškoće, a 10 da su stanovnici Kosova u migraciji u potrazi za boljom budućnošću za svoje porodice sa niskim primanjima.

Da bi se stekao uvid o profilu onih koji su migrirali, ispitanici su pitani o nivou obrazovanja, zaposlenja i životnim uslovima porodice, rodbine i prijatelja koji su migrirali u poslednjih šest meseci.

Podaci pokazuju da je većina njih -77 odsto završila srednju školu, a zatim slede oni koji su završili samo osnovnu školu, njih 13 odsto, dok je samo oko 10 odsto onih koji su migrirali, sudeći po izjavamna njihovih prijatelja, rođaka i članova porodice, imali visoko ili više obrazovanje.

Na pitanje o zemlji krajnjeg odredišta, 80 odsto ispitanika navelo je Nemačku, 7,5 odsto Francusku i oko tri odsto Austriju ili Švajcarsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: