"Nedostaje 5 min. snimka incidenta"

Advokat Aleksandar Ćurčić rekao je da u optužnici protiv pripadnika Žandarmerije nije individualizovana odgovornost.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.04.2015.

16:03

Default images

On je takođe naveo da je u optužnici za prebijanje Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojice pripadnika vojne policije izostala pravna kvalifikacija za svakog od okrivljenih žandarma.

Od suda je zatraženo da se kao dokaz od vojnih vlasti pribavi plan obezbeđenja i patrolni list za Sašu Stankovića i Sašu Jovanovića, pripadnike vojne policije i suočenje oštećenih sa okrivljenima, ali i, između ostalog, kompletna radio-komunikacija policije od 9 sati ujutru do 14 sati tog dana i praćenje kretanja policajca.

U vezi s tim Ćurčić je istakao da na snimku koji je on dobio nedostaje pet minuta tokom samog incidenta, na šta je zamenik tužioca odgovorio da su izjave odbrane tendenciozne i da se takvim izjavama insinuira na "nekakve teorije zavere".

Prema rečima zamenika republičkog javnog tužioca Saše Drecuna, postupanje žandarma bilo je u skladu sa zakonom tog dana, sve do incidenta sa bratom srpskog premijera, gradonačelnika Beograda i vojnim policajcima.

Iako su se prethodno identifikovali i rekli da idu kod roditelja Andreja Vučića, objasnio je Drecun, žandarmi su "očigledno nezadovoljni reakcijom" prekoračili svoja ovlašćenja i primenili silu bez zakonskog razloga.

"Da li se ovde radi o nekoj teoriji zavere da je tih pet minuta namerno zatureno? Pa baš meni treba tih pet minuta kako bih potvrdio navode optužnice i zato i ne razumem zahtev za praćenje kretanja 'tetri'", rekao je Drecun.

Posle današnjeg pretresa advokat odbrane Vladimir Domazet izjavio je novinarima da odbrana smatra da je pogrešan način na koji je incident opisan u optužnici, kao i način na koji su prihvaćene izjave oštećenih.

"Ovo je nemili događaj, ali treba videti ko je doprineo da do toga dođe. Naš stav je da je žandarmerija postupala po zakonu i da, ako je došlo do prekoračenja, to nije izazvala žandarmerija", rekao je Domazet.

Njegov kolega Zoran Saveljić je istakao da duboko veruje da će argumentacija optužnice biti opovrgnuta.

"Naš adut je zakonito postupanje službenih lica Žandarmerije u blokadi na uglu ulica Birčaninova i Svetozara Markovića 28.9.2014. u događaju visokog rizika. To je bilo zakonito postupanje i u svemu saglasno s načelom pričinjavanja najmanje štete bilo kome", zaključio je Saveljić.

Sledeći pretres zakazan je za 2. jul, kada se očekuje izjašnjavanje optuženih, a optuženi žandarmi su na današnjem suđenju negirali krivicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: