"Karadžić, Mladić čuvali muslimane"

Tužioci na haškom procesu Ratku Mladići dokazivali su da je Vojska Republike Srpske ofanzivom 1992-1993. godine progonila muslimane iz Podrinja.

Izvor: Beta

Sreda, 29.04.2015.

16:26

Default images
foto: Tanjug

Sa druge strane, svedok odbrane Svetozar Andrić je to negirao, tvrdeći da su na meti bile muslimanske snage koje su počinile zločine nad Srbima.

General Mladić, koji je u to vreme bio komandant VRS, optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama, među kojima je Zvornik, imao razmere genocida.

Unakrsno ispitujući Mladićevog svedoka, tužilac Alan Tiger (Tieger) citirao je u sudnici Direktivu broj četiri Glavnog štaba VRS iz marta 1993. da se, upornim i odlučnim dejstvima, iz Podrinja otera neprijatelj "zajedno sa muslimanskim stanovništvom".

Tadašnji pukovnik Andrić, koji je bio komandant Biračke brigade VRS, odgovorio je da je ta operacija bila "posledica zločina nad Srbima" u tom području. Precizirao je da je "za šest meseci 1992. bilo ubijeno oko 370 Srba, a 33 sela su zapaljena i opljačkana".

Do marta 1993. bilo, u opštinama Skelani i Bratunac, stradalo je 1.322 stanovnika srpske nacionalnosti, od kojih su "750 bili civili", žene, deca i starci.

Na tvrdnju zastupnika optužbe da je operacija Podrinje 93 zapravo bila ostvarenje trećeg od šest strateških ratnih ciljeva RS - uklanjanja Drine kao granice među Srbima, Andrić je odgovorio: "Ne, nikako".

"Političko rukovodstvo Birača tražilo je da se ova operacija izvede zbog genocida koji su doživeli Srbi u Vlasenici, Srebrenici i Bratuncu. Od vrhovnog komandanta (Radovana Karadžića) su to tražili, a on je naredio Glavnom štabu", rekao je Andrić.

Nakon što mu je tužilac Tieger predočio oštre proteste Saveta bezbednosti UN zbog napada na civilna naselja tokom te ofanzive, svedok je uzvratio da je "zahvaljujući Karadžiću i Mladiću civilno stanovništvo spaseno od osvete", dodajući da je zbog toga ponosan.

Andrić je kazao i da se VRS "po naređenju generala Mladića zaustavila na ulazu u Srebrenicu, koju smo mogli uzeti već 15. maja 1993", ponavljajući da "zahvaljujući Karadžiću i Mladiću...gotovo ništa od muslimanskog stanovništva nije stradalo".

U pisanoj izjavi uvedenoj u spis, penzionisani general Andrić je tvrdio da je "osveta...jedino objašnjenje" za masovno ubistvo muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u julu 1995, pošto je VRS zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni, koja je tada bila pod zaštitom UN.

Optužnica generala Mladića (73) tereti i za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, kao i terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Iskaz sledećeg svedoka Mladićeve odbrane, sudije Tribunala u Hagu saslušaće sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: