Teroristički napad u Zvorniku

Zvornik, Banjaluka -- Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je da je napad na policijsku stanicu u Zvorniku izvršio Nerdin Ibrić, iz sela Sapna kod Zvornika.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Ibrić je rođen 1991. godine.

"Napad je izvršen u vreme smene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada je smena i da tada ima najviše policajaca", rekao je Lukač.

On je potvrdio da se napadač dovezao automobilom ispred policijske stanice, da je pucao iz puške i policajca Dragana Đurića ubio na vratima.

"Posle toga je ušao unutra i nastavio da puca, i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmene vatre", rekaoje Lukač.

Prema njegovim rečima, napadač je bio naoružan s dve puške i pištoljem, a džepovi su mu bili puni municije.

Kako prenosi agencija Fena, naoružani napadač, koji je ubijen u vatrenom obračunu, tokom napada na policijsku stanicu uzviknuo je "Alahu egber!"

Osim ubijenog policajca Dragan Đurić, ranjeni su Stevo Milovanović i Željko Gajić, od kojih jedan ima povrede grudnog koša, ali nisu životno ugroženi, navodi portal Klix.ba.

Ranjeni policajci medicinski su zbrinuti u zvorničkoj Opštoj bolnici.

Pročitajte još: Na ulicama Zvornika jutros je mirno, ali je primetno pojačano prisustvo policijskih službenika, javili su reporteri portala Klix.ba.

Portal "Nezavisne" navodi da se "pripadnik vehabijskog pokreta dovezao vozilom do Stanice javne bezbjednosti u Zvorniku, a kada mu je rečeno da tu ne može da se parkira, počeo je da puca".

Portparolka Centra javne bezbednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović potvrdila je novinarima da je večeras posle 19 sati u policijsku stanicu u Zvorniku upao naoružan čovek i zapucao.

"Ubio je jednog policajca, a dvojicu ranio. Napadač je potom ubijen, a povređeni policajci prevezeni su u bolnicu", rekla je ona, dok portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS Milan Salamadija je takođe potvrdio da je napadač ubijen.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je večeras da je na policijsku stanicu izvršen teroristički napad.

"Radi se o strašnom terorističkom aktu i svi oni koji nisu verovali da će se tako nešto desiti, sada su videli da se to desilo", rekao je Lukač za Radio-televiziju RS (RT RS).

Lukač, koji je otputovao za Zvornik, rekao je da bi ovaj napad mogao da bude "početak mnogo gorih dešavanja u BiH".

Osim toga, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku dokaz da Srpska ne može da računa na obaveštajne izvore iz BiH.

Veliki broj građana nalazi se ispred Opšte bolnice u Zvorniku, interesujući se za zdravstveno stanje ranjenih policajaca, kao i ispred zgrade Stanice javne bezbednosti Zvornik, navodi portal "Nezavisne".

Imam džamije u Zvorniku Mustafa Muharemović je osudio napad, navodi AP.

Grad Zvornik nalazi se na granici sa Srbijom i ima povoljan geostrategijski položaj jer se u njemu ukrštaju važni putevi prema Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Bijeljini i Tuzli.

Skoro da je geografski lociran tačno na sredini puta za tri velika urbana centra: Beograd, Novi Sad i Sarajevo.

Preko dva mosta na reci Drini odvija se drumski i železnički saobraćaj sa svim delovima Srbije.

"Bilo dojava da se sprema teroristički akt"

Pročitajte još: Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je sinoćni napad na policijsku stanicu u Zvorniku teroristički akt iz verskih i terorističkih razloga koji je pokazao broj "spavača" u BiH.

Ministar za bezbednost BiH Dragan Mektić izjavio je sinoć da je Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) pre tri dana imala prijavu da se u BiH sprema teroristički akt.

Podsećamo, predsednik RS Milorad Dodik je rekao da obaveštajne strukture u BiH nisu imale nikakve podatke o pripremi terorističkog napada, zbog čega Republika Srpska ne može da računa na obaveštajne izvore BiH.

Mektić je za internet portal sarajevskog lista "Dnevni avaz" rekao da se, po dosadašnjim informacijama s terena, napad na policajce u Zvorniku može okarakterisati kao terorizam.

"Jedan policajac je ubijen, dva su ranjena. Napadač je u stanicu upao s automaskom puškom, da bi kasnije u razmeni vatre i on bio ubijen. ...mogu samo reći da je ovo nezapamćen slučaj i klasičan oblik terorizma", rekao je Mektić i ocenio da je to "atak na državu".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da "sada nije trenutak za podele, već za saradnju".

"Institucije moraju bolje sarađivati, jer ovde govorimo o organizovanom kriminalu", rekao je Incko za Federalnu televiziju (FTV).

On je izrazio nadu da neće doći do destabilizacije stanja u Zvorniku.

Tamo su "ljudi izgradili poverenje i složno žive, ima mnogo povratnika. Ovo je zaista strašan događaj", dodao je Incko i naglasio da se protiv terorizma i kriminala treba boriti jačanjem saradnje u BiH.

Osim toga, Valentin Icko, visoki predstavnik BiH , takođe je naveo da je Obaveštajno-sigurnosna agencija upozorila policijske agencije prošli petak da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu.

Održana sednica Vlade RS, Predsedništvo BiH zaseda sutra

Pročitajte još: Nerdin Ibrić koji je u ponedeljak uveče ubio jednog policajca u Zvorniku, a dvojicu ranio, rođen je i živeo je u mestu Kučić Kula, kod Zvornika.

U Banjaluci je nešto oko ponoći počela sednica Vlade Republike Srpske, koju je premijerka Željka Cvijanović hitno zakazala posle terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku.

Sednica je počela 23.45 sati, a prisustvovali su i predsednik RS Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i direktor Policije RS Gojko Vasić.

Vlada Republike Srpske tom prilikom je najoštrije osudila teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojem je ubijen jedan policajac, a dvojica su ranjena.

Osim toga, predsedavajući Predsedništva BiH, Mladen Ivanić izjavio je u Istočnom Sarajevu da je za danas, utorak ujutro sazvao hitnu sednicu Predsednidstva BiH zbog večerašnjeg terorističkog napada u Zvorniku.

"Iz svega onoga što za sada imamo od informacija, sasvim je jasno da je reč o terorističkom činu. Ovim činom ugrožen je život običnog čoveka, životi naše dece. To je napad na sve nas, i stvar u kojoj više nema kompromisa", rekao je Ivanić posle sastanka s ministrima iz RS u Savetu ministara BiH i sa srpskim poslanicima u Parlamentu BiH.

Ivanić je rekao da je "ovo bitka koja se mora dovesti do kraja", dodavši da su se predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH dogovorili da insistiraju na tome.

"Insistiraću da vrlo brzo sednu predstavnici svih bezbednosnih organizacija i agencija u BiH. Ovo je prioritet svih prioriteta. Mi ne možemo, ne smemo, i nećemo dozvoliti da terorizam pobedi, jer im je želja da se, maltene, stvore uslovi za novi rat i ovakvim stvarima nikada nećemo popustiti", ukazao je Ivanić.

Osim toga, predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović sazvala je sednicu Vlade republike Srpske, koja će početi tokom večeri (noći) nakon povratka ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača iz Zvornika.

Tužitelji Tužilaštva BiH, javlja taj sarajevski portal, na putu su ka Zvorniku gde se očekuje uviđaj, potvrdio je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

"Već smo pripadnicima MUP-a RS i SIPA-e dali određena uputstva što se tiče samog uviđaja i daljih aktivnosti u istrazi očekujemo da će uskoro biti na mestu događaja", rekao je Grubešić istakavši da se više informacija može očekivati u utorak ujutru.

Direktor SIPA Goran Zubac takođe je najavio suzbijanje terorizma.

Prema njegovim rečima, večerasnji napad na policijsku stanicu u Zvorniku je dokaz da u BiH postoji terorizam, te da je ovo izražen toristički napad.

"Sa Tužilaštvom i svim ostalim agencijama moramo sprovesti sve mere kako bismo suzbili terorizam ili će doći vreme kada će terorizam definisati državu", izjavio je Zubac.

Napad na policijskuu stanicu u Zvorniku se dogodio oko 19:10, kada je naoružani muškarac koji je identifikovan kao Nerdin Ibrić (60) počeo pucati iz vatrenog oružja i tom prilikom ubio policajca Dragana đurića, a ranio njegove kolege Stevu Milovanovića i Čeljka Gajića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1328 idi na stranu