"BiH ima problem sa terorizmom"

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je da BiH ima problem terorizma na koji mora "da udari".

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.04.2015.

14:59

Default images
Foto: Tanjug

"Imamo određene ekstremno radikalne, nasilne ideologije, imamo na određeni način prisutnu i terorističku ideologiju, određen broj organizacija koje to zagovaraju. Imamo pojedince koji vrbuju, nagovaraju i finansiraju takve događaje", rekao je Mektić, a prenosi agencija Fena.

On je na konferenciji za medije u Sarajevu naveo da Savet ministara analizira jučerašnji napad na policijsku stanicu u Zvorniku i neke probleme koji se javljaju kao teroristička pretnja i opasnost u BiH i da će biti doneti određeni zaključci.

Kako je istakao, operativnim proverama utvrđeno je da počinilac ovog terorističkog čina nije evidentiran u bazama bezbednosnih agencija, a da se sada pokušavaju utvrditi motivi tog zločina.

Mektić je kazao da je činjenica da je krivično delo počinio s krajnjim umišljajem. "Nakon upada u policijsku stanicu i pucanja uzvikivao je reči 'Allahu egber', što ukazuje na indiciju da je moguće da je bio motivisan jednom radikalnom ideologijom. Te se okolnosti utvrđuju", istakao je Mektić.

On je potvrdio da je jutros jedna osoba uhapšena na području Zvornika i da se pretresaju prostorije u kojima stanuje.

"Ta osoba je bila u Siriji na ratištu, vratila se i imala je određene kontakte s izvršiocem ovog terorističkog čina, ali se sada utvrđuju sve okolnosti njihovog kontakta i eventualnog uticaja te osobe na izvršioca", rekao je ministar bezbednosti BiH.

Mektić dodao da se s ovim činom dovodi u vezu još jedna osoba koja je, kako je naveo, evidentirana kao ekstremno radikalna i takođe je bila u vezi sa izvršiocem.

Prema njegovim rečima, obaveštajna agencija imala je podatak koji je krajem prošle nedelje podeljen svim bezbednosnim agencijama u BiH o saznanjima da bi, kao osveta ya preduzimanje nekih mera protiv lica koja su poreklom iz BiH u Australiji, moglo doći do terorističkog napada u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: