"BiH ima problem sa terorizmom"

Sarajevo -- Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je da BiH ima problem terorizma na koji mora "da udari".

Izvor: Tanjug
Podeli

"Imamo određene ekstremno radikalne, nasilne ideologije, imamo na određeni način prisutnu i terorističku ideologiju, određen broj organizacija koje to zagovaraju. Imamo pojedince koji vrbuju, nagovaraju i finansiraju takve događaje", rekao je Mektić, a prenosi agencija Fena.

On je na konferenciji za medije u Sarajevu naveo da Savet ministara analizira jučerašnji napad na policijsku stanicu u Zvorniku i neke probleme koji se javljaju kao teroristička pretnja i opasnost u BiH i da će biti doneti određeni zaključci.

Kako je istakao, operativnim proverama utvrđeno je da počinilac ovog terorističkog čina nije evidentiran u bazama bezbednosnih agencija, a da se sada pokušavaju utvrditi motivi tog zločina.

Mektić je kazao da je činjenica da je krivično delo počinio s krajnjim umišljajem. "Nakon upada u policijsku stanicu i pucanja uzvikivao je reči 'Allahu egber', što ukazuje na indiciju da je moguće da je bio motivisan jednom radikalnom ideologijom. Te se okolnosti utvrđuju", istakao je Mektić.

On je potvrdio da je jutros jedna osoba uhapšena na području Zvornika i da se pretresaju prostorije u kojima stanuje.

"Ta osoba je bila u Siriji na ratištu, vratila se i imala je određene kontakte s izvršiocem ovog terorističkog čina, ali se sada utvrđuju sve okolnosti njihovog kontakta i eventualnog uticaja te osobe na izvršioca", rekao je ministar bezbednosti BiH.

Mektić dodao da se s ovim činom dovodi u vezu još jedna osoba koja je, kako je naveo, evidentirana kao ekstremno radikalna i takođe je bila u vezi sa izvršiocem.

Prema njegovim rečima, obaveštajna agencija imala je podatak koji je krajem prošle nedelje podeljen svim bezbednosnim agencijama u BiH o saznanjima da bi, kao osveta ya preduzimanje nekih mera protiv lica koja su poreklom iz BiH u Australiji, moglo doći do terorističkog napada u BiH.

strana 1 od 94 idi na stranu