SAD: Bande Baltimora prete policiji

Policija Baltimora je saopštila da je dobila "pouzdanu pretnju" da se nekoliko bandi udružilo u nameri da napada pripadnike snaga za održavanje reda.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.04.2015.

21:16

Default images
Foto: Beta, AP

Pretnja je upućena istog dana kada je u Baltimoru sahranjen 25-godišnji Afroamerikanac Fredi Grej, koji je preminuo u policijskom pritvoru.

Među grupama koje su se udružile su i "Black Guerilla Family" i "Bloods and Crips", navodi se u saopštenju baltimorske policije.

Grejeva smrt izazvala je proteste hiljada ljudi zbog ophođenja policije prema pripadnicima manjina.

Na Grejevoj sahrani, građani su u dugom redu čekali ispred Baptističke crkve, u kojoj je njegovo telo bilo izloženo u otvorenom kovčegu.

U crkvi je bilo najmanje 2.500 ljudi, preneo je Rojters.

Američki predsednik Barak Obama poslao je na Grejevu sahranu Broderika Džonsona, šefa inicijative za manjine, saopštila je Bela kuća.

Grej je preminuo 19. aprila nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Njegova smrt intenzivirala je nacionalnu debatu o policijskom postupanju prema Afroamerikancima.

Protesti su usledili pošto je zamenik komesara policije saopštio da je Greju trebalo da bude ukazana medicinska pomoć na mestu hapšenja, pre nego što je stavljen u kombi s lisicama i bez pojasa, čime su prekršena pravila službe.

Grejeva smrt upoređena je s ubistvima drugih nenaoružanih Afroamerikanaca, koje su počinili policajci belci u Njujorku i Fergusonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: