SAD: Uhapšena 34 demonstranta

Baltimor -- Uhapšene su 34 osobe, a šest policajaca je povređeno tokom protesta hiljada demonstranata u Baltimoru u SAD povodom smrti jednog mladog Afroamerikanca.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Mali deo učesnika jučerašnjih protesta izazvao je nasilje u centru grada i u zapadnom delu protekle noći i rano jutros, nakon što su demonstracije juče bile uglavnom mirne tokom celog dana. Oko 34 osobe su uhapšene, a šest policajaca zadobili su manje povrede", rekao je predstavnik policije Džeremi Silbert, a preneo AFP.

U subotu je na hiljade ljudi izašlo na ulice Baltimora, zahtevajući odgovore u vezi sa slučajem Fredija Greja, 25. godišnjeg Afroamerikanca koji je preminuo dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Nakon više sati mirnog protesta, deo demonstranata počeo je da baca limenke i plastične flaše na policajce i lomi prozore na policijskim vozilima i izloge radnji, preneo je AP.

U neredima je povređeno dvoje ljudi, a najmanje desetak je uhapšeno, javljeno je u prvim vestima.

Ranije u toku jučerašnjeg dana, okupljeni su noseći plakate sa natpisima "Zatvorite policajce ubice!" i "Ujedinite se!", prošetali od bolnice gde je mladić preminuo do gradske skupštine, gde su ispunili gradski trg.

Grej je preminuo 19. aprila nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Njegova smrt intenzivirala je nacionalnu debatu o policijskom postupanju prema Afroamerikancima.

Najnoviji protesti usledili su pošto je zamenik komesara policije saopštio da je Greju trebalo da bude ukazana medicinska pomoć na mestu hapšenja, pre nego što je stavljen u kombi sa lisicama i bez pojasa, čime su prekršena pravila službe.

Grejova smrt upoređena je sa ubistvima drugih nenaoružanih Afroamerikanaca, koje su počinili policajci belci u Njujorku i Fergusonu, navela je američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 557 idi na stranu