Skup u Njujorku u čast Jermena

Njujork -- Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na njujorškom Tajms Skveru obeležavajući stotu godišnjicu pogroma nad 1,5 miliona Jermena u vreme Otomanskog carstva.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je javio AP, učesnici skupa su zatražili da vlada SAD taj zločin nazove genocidom.

Komemoracijom u Jerevanu, pre dva dana je obeležena 100. godišnjica pogroma nad Jermenima, za vreme Otomanskog carstva, a svečanosti je prisustvovalo 60 delegacija raznih zemalja.

Ankara, iako ne poriče zločin velikih razmera, tvrdi da nije reč o genocidu, dok je Evropska unija nedavno pozvala Tursku, na bazi rezolucije iz 1987. godine, da "prizna genocid".

Mnogi istoričari tvrde da su turske vlasti u periodu između 1915. i 1917. godine ubile oko 1,5 milion Jermena, smatrajući ih saveznicima Rusije sa kojom su bile u ratu, dok Turci tvrde da je taj broj žrtava preuveličan i pominju oko 500.000 ubijenih.

Svet

Protest etiopskih Jevreja

Jerusalim -- Stotine protestanata, mahom pripadnika izraelske etiopske imigrantske zajednice, protestovalo je večeras u Jerusalimu zbog diskriminaciju protiv njih.

Svet četvrtak 30.04. 23:45 Komentara: 1

Sirija: Poginulo 20 civila

Damas -- Najmanje 20 civila poginulo je u nizu vazdušnih napada snaga sirijske vlade na severozapadu Sirije u pokušaju da zaustave napredovanje pobunjenika.

Svet četvrtak 30.04. 23:26 Komentara: 2
strana 1 od 557 idi na stranu