Erdogan osudio priznavanje genocida

Ankara -- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obrušio se na lidere zemlalja koje su masovni zločin Otomanskih Turaka nad Jermenima okarakterisale kao - genocid.

Izvor: Beta/AP
Podeli

Erdogan je danas optužio Francusku, Nemačku, Rusiju i Austriju da podržavaju "tvrdnje, konstruisane na osnovu jermenskih laži".

Turski predsednik je čak i Ameriku optužio da je stala na stranu Jermenije, iako se predsednik SAD Barak Obama u svom godišnjem obraćanju naciji uzdržao od korišćenja termina "genocid".

Lideri ili parlamenti Francuske, Nemačke, Rusije i Austrije nedavno su dali izjave u kojima je ono što su Otomanski Turci uradili Jermenima pre stotinak godina nedvosmisleno opisano kao genocid.

Erdogan je na njihove izjave uzvratio sa: "Oni treba prvo, jedan po jedan, da očiste mrlje sa sopstvenih istorija".

Istoričari procenjuju da je oko 1,5 miliona Jermena ubijeno u činu koji se vrlo rasprostranjeno u svetu opisuje kao prvi genocid u 20. veku.

Turska poriče da masovne pogibije Jermena imaju veze sa genocidom.

Svet

Protest etiopskih Jevreja

Jerusalim -- Stotine protestanata, mahom pripadnika izraelske etiopske imigrantske zajednice, protestovalo je večeras u Jerusalimu zbog diskriminaciju protiv njih.

Svet četvrtak 30.04. 23:45 Komentara: 1

Sirija: Poginulo 20 civila

Damas -- Najmanje 20 civila poginulo je u nizu vazdušnih napada snaga sirijske vlade na severozapadu Sirije u pokušaju da zaustave napredovanje pobunjenika.

Svet četvrtak 30.04. 23:26 Komentara: 2
strana 1 od 557 idi na stranu