Štajnmajer: Genocid? Ne bih rekao

Berlin -- Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, rekao je da masovno ubistvo Jermena koje je počelo pre 100 godina ne bi nazvao genocidom.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je to rekao dan pošto je taj termin upotrebio nemački predsednik Joakim Gauk.

Štajnmajer je rekao i da usvajanje termina genocid za ubistvo 1,5 miliona Jermena za vreme Otomanskog carstva, mogu da iskoriste oni koji pokušavaju da minimalizuju holokaust.

"Muka mi je više od debata u kojima se od mene očekuje da igram kako mi sviraju, iako svi znaju - i oni koji postavljaju pitanja i oni koji odgovaraju - da kompleksna sećanja retko mogu biti svedena na etiketu", istakao je Štajnmajer u intervjuu za nedeljnik "Špigel", koji će biti objavljen sutra.

Predsednik Bundestaga Norbert Lamert nazvao je ranije danas na sednici Bundestaga, posvećenoj 100-godišnjici stradanja Jermena, genocidom turski pokolj nad Jeremena, pošto su i poslanički klubovi doneli odluku da se stradanje tog naroda iz 1915. godine nazove genocidom.

Predsednik Joahim Gauk poručio je juče da Nemačka osuduje masakr izvršen pre 100 godina nad Jermenima u Otomanskom carstvu i smatra ga genocidom, a Nemacka, takođe, dodao je, snosi delimicnu krivicu za taj pogrom.

To je prvi put da su nemacki zvanicnici upotrebili rec genocid opisujuci ubijanje Jermena u Otomanskom carstvu, a Gaukova izjava na verskoj ceremoniji u berlinskoj katedrali, kojom je obeležena stogodišnjica ubistva Jermena, predstavlja neobično snažno priznanje uloge tadašnjeg Nemackog carstva u tom dogadaju.

Zvanični Jerevan navodi da je 1,5 miliona Jermena ubijeno izmedu 1915. i 1917. godine, dok se raspadalo Otomansko carstvo, i već dugo traže da međunarodna zajednica prizna da se radi o genocidu.

Moderna Turska, zemlja naslednica Otomanskog carstva, odbacuje te navode i tvrdi da je između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka poginulo u nemirima, kad su se Jermeni digli protiv otomanskih vladara i stali na stranu ruskih trupa.

strana 1 od 557 idi na stranu