"Neće da uvrede Turke zbog Jermena"

Beograd -- U Jerevanu je održana komemoracija kojom je obeležena 100. godišnjica pogroma nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva.

Izvor: B92
Podeli

Poštu stradalima odali su brojni svetski lideri, među kojima i predsednici Rusije, Francuske i Srbije.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno milion i po Jermena, što se smatra prvim genocidom 20. veka.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je, učestvujući na komemoraciji, da ta tragedija opominje sve i da Srbija, zbog svojih žrtava, može odlično da razume jermensko stradanje.

“Ako iko može da razume i oseti nesreću biblijskih razmera koja se 1915. godine obrušila na Jermene u Otomanskom carstvu, kao i njene trajne i nezalečive posledice, onda je to srpski narod”, rekao je Nikolić.

Nova stranka je podnela Predlog rezolucije o priznanju i osudi genocida nad jermenskim narodom.

“Naša istorija i naše iskustvo obavezuju i nas kao političku stranku, ali i Skupštinu Srbije, kao centralnu političku instituciju u našem ustavnom sistemu, da na taj način reaguju na taj zlocin”, ističe Vladimir Pavićević iz Nove stranke.

Naslednica Otomanskog carstva, Turska Republika, negira da je to bio genocid, već tvrdi da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan. Istoričar Predrag Marković takvo tumačenje smatra ciničnim.

“S obzirom na to da su pustili milion starih ljudi, žena i dece da se povlače preko pustinje, bez hrane, izloženi stalnim napadima nekakvih paravojnih trupa. Tako da, ako nisu očekivali da se nahrane manom kao u Bibliji, ipak bi se reklo da su ih prepustili uništenju”, ističe Marković.

Iako je većina država EU zločin nad Jermenima nazvala genocidom, geopolitika je i ovde umešala prste. Sjedinjene Države ne žele da se taj termin koristi za prijatelje iz NATO-a.

“Amerika, prosto, ne usuđuje se da uvredi tog svog moćnog saveznika. A znamo da su Turci vrlo ozbiljni u kažnjavanju onih zemalja koje pomenu reč genocid”, zaključuje Marković.

Turska je ovog meseca, zbog korišćenja termina genocid, povukla ambasadore iz Vatikana, Austrije i Francuske.

Svet

Protest etiopskih Jevreja

Jerusalim -- Stotine protestanata, mahom pripadnika izraelske etiopske imigrantske zajednice, protestovalo je večeras u Jerusalimu zbog diskriminaciju protiv njih.

Svet četvrtak 30.04. 23:45 Komentara: 1

Sirija: Poginulo 20 civila

Damas -- Najmanje 20 civila poginulo je u nizu vazdušnih napada snaga sirijske vlade na severozapadu Sirije u pokušaju da zaustave napredovanje pobunjenika.

Svet četvrtak 30.04. 23:26 Komentara: 2
strana 1 od 557 idi na stranu