Turska osudila Putinovu izjavu

Ankara -- Turske vlasti odbacile su i osudile izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da su masovna ubistva Jermena u vreme Otomanske imperije genocid.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Kad se uzmu u obzir masovna ubistva i progoni koje je Rusija vršila na Kavkazu, u centralnoj Aziji i istočnoj Evropi tokom prošlog veka... mislimo da bi baš ona trebalo najbolje da zna šta je genocid i koje su njegove zakonske dimenzije", navodi u saopštenju tursko MInistarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Pre početka Prvog svetskog rata, u Otomanskom carstvu je bilo dva i po miliona stanovnika. Prema različitim procenama, između 600.000 i 1,5 miliona Jermena je umrlo 1915. godine, kao rezultat deprortacija i sistematskog ubijanja.

Turska vlada priznaje činjenicu masovnih smrti Jermena, ali odbija termin genocid, tvrdeći da je broj žrtava koji navodi Jermenija preteran, kao i da je broj žrtava rezultat građanskog rata, a ne politike tadašnje turske vlade.

Svet

Protest etiopskih Jevreja

Jerusalim -- Stotine protestanata, mahom pripadnika izraelske etiopske imigrantske zajednice, protestovalo je večeras u Jerusalimu zbog diskriminaciju protiv njih.

Svet četvrtak 30.04. 23:45 Komentara: 1

Sirija: Poginulo 20 civila

Damas -- Najmanje 20 civila poginulo je u nizu vazdušnih napada snaga sirijske vlade na severozapadu Sirije u pokušaju da zaustave napredovanje pobunjenika.

Svet četvrtak 30.04. 23:26 Komentara: 2
strana 1 od 557 idi na stranu