Nemačka promenila stav o Jermeniji?

Nemački predsednik Joakim Gauk opisao je masovna ubistva Jermena za vreme Prvog svetskog rata kao genocid, što predstavlja promenu stava Nemačke po tom pitanju.

Izvor: Beta/AP

Petak, 24.04.2015.

00:33

Default images
Foto: Beta, AP

Kako se navodi, nemački zvaničnici su do sada izbegavali da upotrebe taj izraz.

Predsednik Gauk je jasno rekao tokom jedne verske ceremonije u Berlinu da je "sudbina Jermena primer u istoriji masovnog uništenja, etničkog čišćenja, proterivanja i genocida koji obeležava 20. vek na tako užasan način".

Sutra se u Jerevanu održava zvanična komemoracija povodom 100. godišnjice otomanskog masakra nad Jermenima za vreme i neposredno posle Prvog svetskog rata.

Istoričari procenjuju da je tada ubijen 1,5 miliona Jermena što se smatra prvim genocidom 20. veka.

Turska negira da je reč o genocidu, uz ocenu da je broj žrtava preuveličan i da su nastradali žrtve građanskog rata i nemira posle raspada Otomanskog carstva što je dovelo do gubitaka na obe strane.

Nemačka vlada do sada nije koristila reč genocid za taj pokolj. Oko dvadeset zemalja među kojima i Francuska i Rusija je to već učinilo, dok Ankara i dalje negira da je to bio genocid.

"Tim sećanjem ne stavljamo nikoga danas živog na optuženičku klupu. Ali ono što naslednici žrtava mogu s pravom da očekuju je priznanje istorijskih činjenica i takođe istorijske krivice", rekao je Gauk.

Gauk je ukazao da Nemačka koja pre jednog veka nije želela da ugrozi odnose sa svojim otomanskim saveznikom, takođe mora da razmotri odgovornost koju ona deli za genocid nad Jermenima.

Nemački vojnici bili su uključeni u planiranje i sprovođenje deportacije Jermena, rekao je on i dodao da su ukazivanja nemačkih posmatrača i diplomata koji su videli otomansku želju za uništenje Jeremena bili zanemarivani jer nemački Rajh, saveznik Otomanskog carstva, "nije želeo da ugrozi" veze sa njim.

"Niko ne treba da se plaši istine", rekao je on.

Nemački parlament sutra će razmotriti predlog rezlucije o pogromu Jermena. Taj tekst nije otišao toliko daleko kao predsednik Gauk, već samo uspostavlja vezu između masakra Jermena i "genocida" dvadesetog veka. Ta inicijativa dobila je podršku nemačke vlade.

Austrijski parlament juče je izazvao gnev Ankare jer je priznao jermenski genocid. Turska je reagovala povlačenjem svog ambasadora u Austriji na konsultacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: