Nikolić u Jerevanu tik uz Putina

Jerevan -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraveći u Jerevanu povodom 100. godišnjice masakra nad Jermenima, uslikan je više puta u prisustvu predsednika Rusije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Nikolić je bio u prilici da se susretne sa Vladimirom Putinom i zajedno sa njim isprati komemoraciju povodom veka pogroma nad Jermenima.

Predsednik Srbije je okupljenima rekao da Srbija zbog svojih žrtava može odlično da razume jermensko stradanje.

Okupljenima su se obratili i ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Fransoa Oland.

Putin je u govoru na ceremoniji u Jerevanu upozorio na opasnosti nacionalizma i "rusofobije".

"Ne može biti nikakvog opravdanja masovnog ubijanja ljudi. Danas žalimo zajedno s jermenskim narodom", rekao je Putin.

"Nikada nećemo zaboraviti tragediju kroz koju je vaš narod prošao", izjavio je Oland.

Svetski lideri su ispred memorijalnog centra položili žutu ružu u sredinu venca u obliku cveta nezaboravak, koji je postao simbol današnje komemoracije.

Predsednik Nikolić je na marginama skupa posvećenom obeležavanju stogodišnjice pogroma nad Jermenima imao odvojene sastanke sa predsednicima Jermenije, Kipra, Francuske i Rusije.

Sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom Nikolić je razgovarao o napretku Srbije na putu evropskih integracija.

Dva predsednika su se složila da je Srbija preduzela značajne i hrabre korake ka reformi svog sistema i da odlučno ide putem ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Nikolić je istakao da bi EU mogla kao znak dobre volje uskoro da otvori Srbiji nova poglavlja, kako bi je ohrabrila za sve što je preduzela do sad.

Predsednik Srbije i predsednik Rusije Vladimir Putin, kojima je ovo šesti susret, u dugom i srdačnom razgovoru su razmatrali napredak zajedničkih projekata.

Oni su razgovarali i o perspektivi buduće saradnje izmedju srpskih i ruskih kompanija, kao i o zajedničkom obeležavanju Dana pobede nad fašizmom 9. maja u Moskvi.

Politika

strana 1 od 182 idi na stranu