Milion i po Jermena postali sveci

Jerevan -- Jermenska crkva kanonizovala je milion i po Jermena stradalih tokom spornog genocida Otomanskog carstva na početku 20. veka.

Izvor: Beta/AFP
Podeli

Obred kanonizacije po podne je predvodio vrhovni poglavar Jermenske apostolske crkve, katolikos Karekin Drugi.

"Više od miliona Jermena je deportovano, ubijeno i mučeno, ali su ostali verni Hristu", rekao je Karekin Drugi.

Obred je završen večeras u 19.15 sati, kao simbol 1915. godine kada je izvršen masakr.

Oglasila su se zvona svih crkava u Jermeniji, kao i u Madridu, Berlinu, Veneciji i Parizu, gde je održan i minut ćutanja.

Kako navodi Frans pres, proglašenje žrtava masakra svetim najveća je kanonizacija koju je sprovela neka hrišćanska crkva.

U Jerevanu sutra, tokom obeležavanja godišnjice jednog veka od masakra, očekuju više stotina hiljada ljudi, među njima i predsednike Rusije, Francuske i Srbije, Vladimira Putina, Fransoa Olanda i Tomislava Nikolića, i druge zvaničnike iz sveta.

Godišnjicu će obeležiti i jermenska dijaspora, od Los Anđelesa i Stokholma do Pariza i Bejruta.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno milion i po Jermena, što istoričari smatraju prvim genocidom 20. veka.
Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923, negira da je to bio genocid, već tvrdi da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan, te da je pogibije bilo na obe strane.

Svet

Protest etiopskih Jevreja

Jerusalim -- Stotine protestanata, mahom pripadnika izraelske etiopske imigrantske zajednice, protestovalo je večeras u Jerusalimu zbog diskriminaciju protiv njih.

Svet četvrtak 30.04. 23:45 Komentara: 1

Sirija: Poginulo 20 civila

Damas -- Najmanje 20 civila poginulo je u nizu vazdušnih napada snaga sirijske vlade na severozapadu Sirije u pokušaju da zaustave napredovanje pobunjenika.

Svet četvrtak 30.04. 23:26 Komentara: 2
strana 1 od 557 idi na stranu