Turska povukla ambasadora iz Beča

Ankara -- Turska je povukla ambasadora iz Beča pošto su austrijski poslanici nazvali masakr nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva genocidom.

Izvor: Beta
Podeli

Ankara je u sredu saopštila da je ambasadora Hasana Gogusa pozvala na konsultacije kada su parlamentarne partije Austrije potpisale deklaraciju kojom je masakr nad Jermenima 1915. označen kao genocid, prenose svetski mediji.

Dva dana pre obeležavanja stogodišnjice bitke kod Galipolja, neuspešnog pokušaja sila Atante da zauzmu Istanbul, austrijski poslanici su održali minut ćutanja za žrtve "genocida", prvi put upotrebivši tu reč za ubistvo stotina hiljada Jermena.

Lideri šest najvećih partija saopštili su da Austrija, kao bivši saveznik Otomanskog carstva u Prvom svetskom ratu, ima "dužnost da prizna i osudi ove strašne događaje kao genocid".

"Takođe je dužnost Turske da se otvoreno suoči sa mračnim i bolnim poglavljima svoje istorije", dodaje se u saopštenju.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je deklaracija austrjskog parlamenta "trajno narušila prijateljstvo i odnose između Turske i Austrije".

"Odbacujemo ovakav pristrasan stav austrijskog parlamenta, koji pokušava da drugima drži predavanje iz istorije, čemu nema mesta u današnjem svetu", navodi se u saopštenju.

Ankara poriče da je Otomansko carstvo sistematski ubijalo Jermene tokom i posle Prvog svetskog rata, te odbacuje termin "genocid" kako taj pokolj nazivaju brojni istoričari, kao i dvadesetak zemalja, među kojima Francuska, Italija i Rusija.

Istoričari procenjuju da je tada ubijeno oko 1,5 miliona Jermena, što mnogi smatraju prvim genocidom u 20. veku.

Turska navodi da je taj broj preuveličan i da ubijeno oko 500.000 Jermena.

Turska je početkom meseca povukla ambasadora iz Vatikana, pošto je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja nazvao masakr nad Jermenima "prvim genocidom 20. veka".

Svet

Protest etiopskih Jevreja

Jerusalim -- Stotine protestanata, mahom pripadnika izraelske etiopske imigrantske zajednice, protestovalo je večeras u Jerusalimu zbog diskriminaciju protiv njih.

Svet četvrtak 30.04. 23:45 Komentara: 1

Sirija: Poginulo 20 civila

Damas -- Najmanje 20 civila poginulo je u nizu vazdušnih napada snaga sirijske vlade na severozapadu Sirije u pokušaju da zaustave napredovanje pobunjenika.

Svet četvrtak 30.04. 23:26 Komentara: 2
strana 1 od 557 idi na stranu