Jermeni posvađali Beč i Ankaru

Beč -- Izjava šest austrijskih parlamentarnih stranaka u kojoj se osuđuje genocid nad Jermenima izazvala je tešku diplomatsku krizu između Beča i Ankare.

Izvor: Tanjug
Podeli

Turske vlasti pozvale su ambasadora Turske u Austriji Mehmeta Hasana Gegisa na konsultacije u Ankaru.

Ovo je samo prvi korak u reakciji Turske, naveo je Gegis u izjavi bečkom dnevniku "Prese".

Austrijski parlament je danas odao poštu žrtvama genocida pre 100 godina, tokom kojeg je oko milion i po Jermena izgubilo život usled proterivanja ili zločina.

Predsednica parlamenta Doris Bures ukazala je tom prilikom na izjavu parlamentarnih stranaka i istakla da ona treba da doprinese pomirenju između Jermenije i Turske.

Trajno pomirenje zahteva priznavanje istorijske krivice, naglasila je ona posle minuta ćutanja i prezentacije izjave parlamentarnih stranaka.

U izjavi šefova poslaničkih klubova je masakr nad Jermenima eksplicitno okarakterisan kao genocid.

"Na osnovu naše istorijske odgovornosti - Austrougarska monarhija je tokom Prvog svetskog rata bila saveznik Osmanskog carstva - naša je dužnost da stravične događaje priznamo kao genocid i da ih osudimo", navodi se u izjavi u kojoj je ističe da je obaveza Turske da se iskreno suoči s mračnim i bolnim poglavljem svoje prošlosti i prizna zločine Osmanskog carstva nad Jermenima kao genocid.

Oštra kritika zbog ove izjave stigla je i od turskih udruženja i klubova u Austriji.

U oglasima u više dnevnih novina klubovi su izrazili svoje razočaranje zbog izjave parlamentarnih stranaka.

"Niko nema nameru da negira prošlost. Međutim, ne sme se 'jermenska priča' predstavljati kao jedina istina. Karakterisanje događaja iz 1915.kao genocida nema nikakvu istorijsku ili pravnu osnovu", naglašava se u oglasu turskih klubova.

Šefovi vladajućih Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP), Andreas Šider i Rajnhold Lopatka, s tim u vezi poručuju da se ne radi o provokaciji, ali da je neophodno "stvari nazivati pravim imenom".

Svet

Protest etiopskih Jevreja

Jerusalim -- Stotine protestanata, mahom pripadnika izraelske etiopske imigrantske zajednice, protestovalo je večeras u Jerusalimu zbog diskriminaciju protiv njih.

Svet četvrtak 30.04. 23:45 Komentara: 1

Sirija: Poginulo 20 civila

Damas -- Najmanje 20 civila poginulo je u nizu vazdušnih napada snaga sirijske vlade na severozapadu Sirije u pokušaju da zaustave napredovanje pobunjenika.

Svet četvrtak 30.04. 23:26 Komentara: 2
strana 1 od 557 idi na stranu