Šarić: Bio sam Bin Laden u Srbiji

Saslušanjem prvih svedoka odbrane nastavljeno je suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerika u Zapadnu Evropu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.04.2015.

18:46

Default images
Foto: Tanjug

U Specijalnom sudu u Beogradu saslušani su Goran Nikolašević, Borivoje Pećinar i Zvonko Žunjić koji su pričali o poslovnoj saradnji, ali i o nekim nezakonitim aktivnostima sa Nebojšom Joksovićem, koji je postao svedok saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal u ovom procesu.

Advokati odbrane pokušali su ispitujući svedoke da ospore kredibilitet i navode svedoka saradnika Joksovića, dok je i tužilac imao zanimljiva pitanja kao i opaske za svedoke.

Odgovarajući na pitanja Šarićevih branilaca svedok Nikolašević, koji je Joksoviću šurak, rekao je da je svedok saradnik tokom pregovora o statusu diktafonom snimao razgovore s tužiocem, tvrdeći da mu je on kupio taj diktafon.

"Ja sam mu kupio taj mali diktafon, posle mi je puštao neke razgovore", rekao je Nikolašević.

On je takođe rekao da je pisao pisma Šariću kada je postao svedok saradnik, od kojih je jedno njemu lično diktirao.

Takođe je ispričao da je radio kao direktor u tri firme tog svedoka saradnika, kao i da su se bavili gradnjom i prodajom stanova u Beogradu i kuća na Dedinju.

Nikolašević je potvrdio da su tako neke stanove prodali po više puta, kao i da su posle hapšenja Joksovića imovinu prebacili na druga lica, kako policija ne bi otkrila da je njegova.

Na pitanje zamenika tužioca Saše Ilića da li je bio osuđivan zbog šverca kokaina, Nikolašević je odgovorio potvrdno.

"Tačno je, bio sam osuđivan zbog šverca kokaina. Tačno je i da sam promenio iskaz, jer sam ranije saslušavan kao predstavnik Joksovićeve firme, a sada sam svedok", ispričao je Nikolašević, nakon čega je tužilac predložio da se zbog toga pokrene postupak.

Svedok Borivoje Pećinar ispričao je sudu kako da ga je Joksović prevario za novac.

Pećinar je ispričao da je svojevremeno sklopio posao prodaje placa na Zlatiboru sa Joksovićem koji mu je tek pošto je "počelo da se priča o tome", priznao da je zapravo ulagao novac Darka Šarića.

Na to ga je zamenik tužioca pitao zbog čega Joksovića nije pitao "da li iza novca stoji Bin Laden", a na ovo pitanje poželeo je da odgovori Šarić.

"Tužilac pita za Bin Ladena. Ja jesam bio Bin Laden u Srbiji, čak i oni kojima sam poklanjao imovinu krili su da ja stojim iza toga, jer gde da pominju čoveka koji hoće da ubije predsednika, Miljka (Radisavljevića - tužioca za organizovani kriminal), i još desetak ljudi usput", rekao je Šarić ironično.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem svedoka.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

On tvrdi da nije kriv ni po jednoj tački optužbe i da droga koja je zaplenjena nije njegova, pa je u više navrata optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su, osim Šarića, još devet optuženih, pošto je još njih 14 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su, osim Šarića, i Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Oni nisu izuzeti od optuženja, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je počelo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova poternica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: