Gnjilanska grupa odgovorna za napad

Makedonska policija obezbeđuje karaulu Gošince, rekao je Televiziji Sitel portparol makedonske policije Ivo Kotevski.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

17:55

Default images
Foto: Beta/AP

On je naveo da je za incident, prema prvim informacijama, "odgovorna grupa iz Gnjilana", čiji je lider izvesni Dževahir Ademi.

Četrdeset naoružanih i maskiranih osoba s oznakama OVK zauzelo je tokom noći policijsku ispostavu u makedonskom selu Gošince, u blizini severne granice zemlje.

Četvorica policajaca koji su bili na dužnosti pretučeni su i vezani lisicama, a ministarstvo je napad okarakterisalo kao "teroristički akt".

Jake snage specijalnih jedinica makedonske policije sa oklopnim vozilima zatvorile su pristup selu Gošince, blizu granice s Kosovom

Portparol policije Ivo Kotevski je rekao da je naoružana grupa s Kosova napala stanicu, dok su četiri policajca bila na dežurstvu. Kako su u objavili mediji u Skoplju, prilikom napada na policijsku karaulu kod sela Gošince u toku noći su zarobljena, pa oslobođena, četvorica policajaca koji su bili dežurni u karauli.

Makedonska Alfa televizija javila je danas da je utvrđen identitet petorice od ukupno 40 naoružanih osoba koji su noćas napali karaulu u selu Gošnice, navodeći da su svi iz Gnjilana i da je njihov vođa izvesni komandant Dževair Ademi.

Na sajtu te televizije objavljeno je da je ta petorka poznata makedonskim bezbednosnim službama i službama u regionu.

Policija Kosova je kao neistinite odbacila navode da su desetine napadača s Kosova ušle u Makedoniju i napale policijsku stanicu u selu Gošince u opštini Likovo u
Makedoniji.

Portparol Policije Kosova, Baki Keljani je za medije na albanskom jeziku rekao da do sada nema ni jedne činjenice da je neki državljanin Kosova ušao u Makedoniju da bi izvršio neki teroristički akt.

"Mogu da potvrdim da nema ni jednog elementa sumnje niti prelaska granice od strane pojedinaca ili kriminalnih grupa", rekao je Keljani i dodao da su o incidentu saznali preko policijskih zvaničnika Makedonije.

On je rekao da graničnu liniju kontrolišu zajedničke policijske patrole Kosova i Makedonije i da, po informacijama Granične policije, nema saznanja da su sumnjivi pojedinci ili grupe prešle granicu sa Makedonijom.

Makedonski predsednik Đorđi Ivanov sazvao sastanak najviših državnih zvaničnika na kojem će biti razmotrena bezbednosna situacija u toj državi.

Kako javljaju makedonski mediji, sastanak će početi po povratku premijera Nikole Gruevskog iz Brisela i predsednika skupštine Trajka Veljanoskog iz Rima.

Mediji: Teroristički napad ili izmišljotina Gruevskog?

Foto: Beta/AP
Nakon potvrde portparola makedonskog MUP-a da je u karaulu u makedonskom selu Gošince, u opštini Lipkovo, prošle noći upalo 40 naoružanih maskiranih osoba, najverovatnije s Kosova, usledili su demantiji stranaka i pojedinaca da je to samo pokušaj premijera Nikole Gruevskog da skrene pažnju javnosti od eskalacije političke krize u toj državi.

TV Nova je s mesta događaja javila da je u Gošince popodne pristiglo sedam-osam oklopnih vozila, kao i dva terenska vozila OEBS-a, te da je to područje proglašeno nebezbednim.

Iz razloga bezbednosti je, kako se navodi, sprečen prolazak nekoliko novinarskih ekipa.

Inače, karaula Gošince nalazi se iznad Kumanova, na granici s Kosovom. U neposrednoj blizini je i karaula Tanuševci, a reč je o dvema tačkama koje su prve napadnute 2001. kada su članovi OVK na tom području proglasili slobodnu teritoriju.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski potvrdio je ranije danas da je u selu Gošince izvršen teroristički napad, kada je 40 maskiranih i naoružanih osoba s oznakama OVK na nekoliko sati zaposelo karaulu u kojoj su bila dežurna četiri policajca.
Foto: Beta/AP
Napad se, prema njegovim rečima, dogodio prošle noći u 2:30, a nakon upada naoružanih osoba policajci su razoružani, trojicu su vezali, udarali ih istovremeno snimajući kamerom, preneo je makedonski Fokus.

Napadači su, kazao je Kotevski, govorili albanski, a jedan od njih se policajcima obratio na lošem makedonskom jeziku rečima: "Mi smo pripadnici OVK, prenesite svima da ne može da vas spase ni Nikola Gruevski, ni Ali Ahmeti, niko ne sme da se popne ovde, jer će svi da budu likvidirani".

Kada su, kazao je, napadači otišli, policajac kome nisu bile vezane ruke je odvezao ostalu trojicu kolega i zajedno su se pešice spustili u selo.

Prema prvim informacijama MUP-a, napadači su s Kosova, a ostali detalji će biti kasnije saopšteni.

Kotevski nije želeo da kaže da li je karaula u ovom selu bila obezbeđena, preneli su makedonski mediji.

I makedonski mediji su taj napad okarakterisali kao teroristički i napad na državne institucije.

Takođe, prenose da je kosovska policija zvanično saopštila da oni nemaju informaciju da su naoružani pripadnici OVK ušli u Makedoniju s kosovske strane.

"Ne možemo da potvrdimo to", izjavio je portparol kosovske policije Baki Kelani.

Zbog pogoršane bezbednosne situacije u Makedoniji odloženo je održavanje fudbalskog derbija između Škendije i Vardara, javio je portal Sportmedija. Derbi je trebalo da bude održan sutra u Kumanovu.

A bivši član Oslobodilačke narodne armije (ONA) Abedin Zimberi, koji živi u Lipkovskom regionu, kaže da na tom području nema nikakvih naoružanih lica, objavio je Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

"Ja sam odatle i gledam ljude kako normalno žive, nema nikakvih incidenata", rekao je Zimberi.

"Ovaj incident o kome izveštavaju mediji liči na nekakav scenario vlade, (premijera Nikole) Gruevskog, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova. Sigurno se planira nekakav scenario kako bi se pažnja građana skrenula sa onoga što se u Makedoniji dešava i pokušava se da spase što se spasiti da", rekao je Zimberi.

"Tvrdim, dodao je, da im to neće uspeti zbog toga što građani ne žele rat, žele mir, perspektivu, žele da rade, da žive", rekao je Zimberi.

Da je napad u selu Gošnice izvršen s Kosova izmišljotina Gruevskog, tvrdi i prištinski portal "Indeksonline".

Prištinski mediji, naime, tvrde da je napad u Gošnicu izmišljotina i, kako navode, pokušaj makedonskog premijera da skrene pažnju javnosti s političke krize koja već dugo traje u toj državi.

Albanska partija DUI, članica vladajuće koalicije u Makedoniji, lidera Ali Ahmetija, saopštila je da incident u Gošincu šteti agendi Albanaca.

DUI poziva građane da ne brinu i da ne nasedaju na provokacije, a od nadležnih traže da preuzmu odgovornost i da građanima garantuju bezbednost kao i da što brže rasvetle ovaj slučaj.

Lokalno stanovništvo, pak, tvrdi da za njih incident nije iznenađenje pošto se, kažu, takoreći celog meseca tim krajem "kretala velika grupa nepoznatih ljudi vršeći određene pritiske".

I prištinski Ljajm podseća da već odavno najavljuje mogućnost formiranja "oružanih albanskih struktura" koje bi provocirale makedonsku policiju i dale joj povod za intervenciju.

Nažalost, incident koji se dogodio u selu Gošince liči na deo takvog scenarija, piše ovaj dnevnik.

Zbog ovoga, kako se navodi, žitelji opštine Lipkovo treba da se organizuju i da izoluju ove grupe pre eventualne intervencije policije, pošto će posle toga nastati haos koji teško da može da se kontroliše.

Ljajm je pozvao kosovske institucije da ne dozvole "zloupotrebu svojih granica i teritorije, pošto postoje velike šanse da je cilj ovih grupa da izazovu sukob koji neće štetiti samo Albancima u Makedoniji već i imidžu Kosova kao države".

List apeluje i na predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu sve da ne dozvole da pred, kako navodi, našim očima dođe do insceniranog sukoba čiji bi cilj mogao da bude "brisanje tragova prlajvog novca natopljenog ljudskom krvlju".

Podsećanja radi, današnji napad u selu Gošnice se poklapa s početkom napada pre 14 godina. Albanci su, naime, 2001. s dva projektila otpočeli napad na selo Tanuševac, u kome je pala prva žrtva, policajac Momir Stojanovski.

Ta pobuna Albanaca je okončana Ohridskim sporazumom.

Inače, u poslednjih nekoliko meseci u Skoplju su izvršena tri granatiranja zgrade Vlade Makedonije za koja je, kako su javili mediji, odgovornost preuzeo izvesni Kuštimi u ime OVK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: